UKRADENA STRUJA DOVOLJNA ZA ČITAV JEDAN GRAD

Izvor: Kurir, 23.Mar.2012, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKRADENA STRUJA DOVOLJNA ZA ČITAV JEDAN GRAD

Prema aktuelnoj ceni od 5,89 dinara za kilovat, bez PDV, ukupna vrednost lane ukradene struje na području Novog Sada veća je od sedam miliona evra

NOVI SAD - Na području Novog Sada prošle godine je neovlašćeno potrošeno, odnosno ukradeno, oko 120 miliona kilovat-sati električne energije, kojom bi se mogao snabdeti čitav jedan grad sa više od 26.000 domaćinstava, izjavio je direktor Elektrodistribucije Novi Sad Mirko Majstorović.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << aktuelnoj ceni od 5,89 dinara za kilovat, bez PDV, ukupna vrednost lane ukradene struje na području Novog Sada veća je od sedam miliona evra, rekao je on i dodao da bi se, na osnovu tog parametra, moglo izračunati da krađa električne energije na području Elektrovojvodine odnese čitavih 30 miliona evra godišnje.

Napomenuvši da ne može da navede precizno koliki su takvi gubici na nivou Srbije, Majstorović je istakao da, upoređujući podatke za Vojvodinu, vrednost ukradene električne energije sigurno nije manja od 150 miliona evra godišnje, pogotovo ako se ima u vidu ruralnost i razuđenost distributivne mreže.

S problemom krađe struje suočeni su i u zemljama okruženja, pa i čitave Evrope, ali on u Srbiji dugo traje i znatno je drastičniji pa je stoga Elektroprivreda Srbije (EPS) pre tri godine „objavila rat" toj pošasti, podsetio je Majstorović i naglasio da se struja ne krade samo od elektrodistribucija nego od svih građana.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.