UJEDINJENI U MRŽNJI PREMA VUČIĆU I SRBIJI: Političari iz regiona ne prestaju da iznose GNUSNE laži o predsedniku - Utrkuju se ko će dublje da nam zabije nož u leđa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2024, 23:10

UJEDINJENI U MRŽNJI PREMA VUČIĆU I SRBIJI: Političari iz regiona ne prestaju da iznose GNUSNE laži o predsedniku - Utrkuju se ko će dublje da nam zabije nož u leđa!

Svi ovi napadi zvuče slično

Raspadom Socijalističke federativne republike Jugoslavije došlo je i do gašenja ideje bratstva i jedinstva. Međutim, nakon više od trideset godina, vlasti koje vode neke od novonastalih država i odbegle srpske južne pokrajine Kosova, pronalaze novu tačku spajanja – mržnju i netrepeljivost prema Srbiji i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Iako zvanična Srbija pokušava da izgradi dobrosusedske odnose sa svima, a trudeći >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se da očuva svoj teritorijalni integritet, vlastima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji, to očigledno ne odgovara. Pitanje je zbog čega? Kome je u interesu da se ponovo dižu tenzije na Zapadnom Balkanu?

Mislilo se da je turbulentni period završen, ali pojedinci iz vlasti tri pomenute države i južne srpske pokrajine skoro pa svakodnevno koriste svaki moguću priliku da makar jednom pomenu Srbiju i njenog predsednika u negativnom kontekstu. To se dešava često, a neki kao da se utrkuju ko će češće i bolje verbalno napasti Vučića i Vladu Srbije. U nekim trenucima, sva ta hajka i napadi izgledaju kao da su plaćeni od strane pojedinih zapadnih država ili međunarodnih organizacija, a sa ciljem slabljenja najveće države na prostoru nekadašnje SFRJ.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji ne preza od verbalnih napada na Srbiju i Vučića, prošlog meseca je Vučićevu politiku okarakterisao kao „kupusaru“, iako Hrvatska, otkad je postala članica Evropske unije, ne smije uraditi ništa bez amina zvaničnog Brisela.

Nedavno je i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić-Radman imao ispad navodeći da je Vučić trabant i satelit Rusije.

Aljbin Kurti, tzv. premijer privremenih prištinskih institucija, takođe svako malo pokušava da ubedi EU i SAD, da je Srbija država koja želi da destabilizuje region. On to čini iznoseći neverovatne teze, u nadi da će izdejstvovati reakciju Zapada. Na njegovu žalost, Kosovo ne priznaju ni sve države Zapada, pa njegovi vapaji za sanckonisanjem Srbije i ubrzanjem prijema lažne države Kosovo u evropske institucije, neće dočekati.

I u Bosni i Hercegovini tamošnji predstavnici hrvatskog i bošnjačkog naroda ne zabobilaze Srbiju, kada god im je potrebno da nađu krivca za trenutno stanje u svojoj državi.

Tako Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, već godinama tvrdi da Srbija želi da naruši teritorijalni intergritet BiH.

Ni Denis Bećirović, takođe član Predsedništva BiH ne zaostaje za Komšićem, te i on s vremena na vreme zablista, a pripomognu mu i ratni zločinci koji su ubijali srpsku nejač tokom rata.

Ali nešto što je najnelogičnije je to da se pojedini crnogorski zvaničnici utrkuju ko će bolje, odnosno dublje da zabije nož u leđa Srbiji.

Nakon što je DPS priznao srpsku pokrajinu Kosovo kao nezavisnu državu (9. oktobra 2008. godine), deo crnogorskih političara, odnosno zvaničnika, permanentno navodi Srbiju i njenog predsednika kao destabilizujući faktor u regionu.

Optuživanje Srbije za političke neuspehe i unutrašnje probleme je mantra koje se drži DPS godinama i jednim delom je tako opstajao na vlasti – plašeći naivne velikosrpskim nacionalizmom i hegemonizmom.

Svi ovi napadi na Srbiju i njenog predsednika imaju sličan prizvuk, a dolaze iz država koje su raspadom SFRJ postale marionete Zapada. Čini se kao da svi imaju istog učitelja kod kojeg idu na raport i za novac, a u zamenu za održavanje vlasti i napade na Srbiju i Vučića.

Najnoviji talas napada na predsednika Srbije mogao se primjetiti na panel-diskusija „Izazovi i prilike za mir u Ukrajini: evroatlantska perspektiva”, nedavno održanoj u Podgorici, u organizaciji Atlantskog saveza.

Udar na spoljnopolitičku orijentaciju Srbije i pravo na suvereno odlučivanje ovog puta pokrenuo je predsednik Evropskog pokreta Crne Gore Momčilo Radulović porukom da „što je Putin u Rusiji, to je Vučić na Balkanu, to je ista praksa, razlikuju se samo u tome što Vučić nema nuklearnu bombu”.

- Popuštanje Vučiću ne vodi u stabilnost, već u dalje sukobe - rekao je Radulović (poznat kao poštovalac lika i djela Mila Đukanovića i DPS-a).

Panel diskusiji su između ostalih prisustvovali i ministar odbrane Dragan Krapović, bivši predsednik Parlamenta Ranko Krivokapić, američka ambasadorka Džudit Rajzing Rajnke, ukrajinski ambasador Oleg Gerasimenko, DPS-ov admiral Dragan Samardžić… Družina u kojoj nikada ne bismo mogli da zamislimo i člana Demokrata, Dragan Karpovića.

Interesantno je da sada i pojedinci koji nisu članovi DPS-a i njihovih satelitskih partija, počinju da se ističu u narušavanju odnosa sa Srbijom.

Dragan Krapović je na panel-diskusiji ocenio da je region drugačije orijentisan i da jedan broj zemalja ne prati spoljnu politiku, osim u delu o pridruživanju EU, kao što je Srbija.

- Svakako mislim da je region drugačije u ovom trenutku orijentisan. Jedini garant stalne stabilnosti na Balkanu je potpuna integracija regiona u NATO. Samo tako može doći do stabilnosti u regionu. Moram da apostrofiram angažman EU i NATO mora biti veći. Oni moraju dati veći značaj prisustvom na Zapadnom Balkanu - rekao je Krapović.

Da li Krapović i svi oni koji (in)direktno napadaju Srbiju i Vučića smatraju da je najbolje po region da svaka balkanaska država postane marioneta Zapada, zarad šake evra ili dolara, ili su česta druženja sa zapadnim diplomatama dovela do promjene stavova i razvoja podaničkog mentaliteta?

Ako jedna država odbija da odustane od dela svoje teritorije, kao i da postane deo vojnog saveza koji je bombardovao 1999. godine, to ne znači da je ta država remetilački faktor, već da ta država želi da bude nezavisna u odlučivanju, što nažalost, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina više nisu.

Zadatak vladajućih elita u pomenutim državama je da pod patronatom Zapada ubede svet da Srbija i njen predsednik Vučić spremaju novi haos na Balkanu, a da je jedini način da se to spreči, instaliranje novog režima u Srbiji, koji će prihvatiti da se odrekne Kosova i Metohije, a potom i pristupi NATO paktu, zarad članstva u Evropskoj uniji. Na taj način EU i SAD bi konačno zadale poslednji udarac najvećoj zemlji nekada velike SFRJ.

Izvor: Srbija Danas/Borba/Prenela: T.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.