Izvor: B92, 30.Jun.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPSENI OTPORASI, ZENA SA DVOJE DECE, NOVINAR...

Akcijom policije u petak je spreceno prikupljanje potpisa za smenu predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije, Miljana Miljanica, koju je pokret Otpor organizovao u Cacku, javlja dopisnik ANEM-a, Andjelina Radojevic. Uhapseno je 14 lica medju kojima aktivisti Otpora, od kojih dvoje maloletnika - jedan novinar, jedan aktivista G17 plus i jedna zena sa dvoje dece od cetiri i pet godina. Prema recima aktivista Otpora Djordje Talovica - ovo je bilo ocekivano jer su otporasi upozoreni da ce policija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reagovati. Naime, glavni inspektor za gradsku bezbednost Perovic upozorio je da ce akcija biti sprecena jer Otpor nije registrovan. Svi privedeni pusteni su nakon sat vremena posto su dali pismene izjave.

U Kikindi su hapseni aktivisti Otpora, medju kojima je bilo i maloletnika. Ovo je, inace, prvi put da se tako nesto desava u ovom gradu. Kako prenosi dopisnik B2-92, sedmoro aktivista Otpora iz Kikinde u petak u 2 sata posle ponoci je privedeno u policiju, dok su na gradskom trgu lepili plakate. Posto im je oduzet propagandni materijal i uzeti podaci, ispitivani su od kada i zasto su clanovi Otpora i ko stoji iza te organizacije. Iz stanice policije najpre su pustene dve maloletne aktivistkinje, a zatim i ostali. Poslednji aktivista Otpora je pusten u 13 casova. Clanovi Kriznog staba opstinskih partija su se u prepodnevnim casovima okupili ispred zgrade SUP-a, a nadlezni u policiji nisu zeleli da ih prime.

Narodni pokret Otpor saopstava u petak su u cetvrtak uvece u Backom Petrovcu privedeni aktivisti Otpora Dudas Rastislav i Dira Jan. U saopstenju se navodi da je policija privedene aktiviste Otpora sprovela kroz mesto i naterala ih da poskidaju sve plakate koje su tokom noci zalepili, a nakon toga izvrsen je i pretres njihovih stanova. Privedeni aktivisti su pusteni u petak oko 11.00 casova. Aktivista Otpora iz Beograda Ivan Marovic javio se u petak u 09.00 casova po pozivu u policiju. Na informativnom razgovoru Marovic je zadrzan do 12.00 casova, gde su mu postavljena mnogobrojna pitanja u vezi sa beogradskim Otporom. Policija mu je uzela otiske prstiju i fotografisala ga. Tokom veceri priveden je i Vukasin Petrovic.

Petrovic je pusten veceras, nakon cetiri i po sata, sa informativnog razgovora u SUP-u Palilula. Petrovica su policajci sinoc trazili kod kuce i preneli njegovim ukucanima da se u 15 sati javi na informativni razgovor. Petrovicu je to bio peti informativni razgovor.

Pokrajinski Krizni stab Mreze solidarnosti u Vojvodini, koji je formirala demokratska opozicija Srbije, saopstio je da je na informativnom razgovoru u policiju u Bacu saslusavano sest clanova opozicionih stranaka i Narodnog pokreta "Otpor". Tokom njihovog boravka u stanici policije, stotinak gradjana, pripadnika stranaka, Otpora i nevladinih organizacija cekalo je da budu pusteni na slobodu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.