Izvor: B92, 31.Jul.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPSENA GRUPA HOLANDJANA, PLANIRALI ATENTAT NA MILOSEVICA

Savezni ministar za informisanje Goran Matic izjavio je u ponedeljak da su jugoslovenske snage bezbednosti uhapsile cetvoricu holandskih drzavljana koji su planirali da izvrse atentat na predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica. Matic je na konferenciji za novinare rekao da su cetvorica Holandjana uhapseni na Mehovom Krsu, na granici izmedju Srbije i Crne Gore, "neposredno uoci samita Grupe 8 na Okinavi", prenosi Beta. Uhapseni su Gotfrides Johanes Antonius de Rij, Samvordian Tjetje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Johanes Andrianus Kornelius van Irshel i Ian van Stajk Bastien. "Imali su zadatak da za Okinavu naprave takav poklon za americku delegaciju i (predsednika SAD Bila) Klintona", rekao je Matic. Samit je, medjutim, prosao "bez srpske glave koju je trebalo da skinu", dodao je on. Novinarima je emitovan video-snimak sa izjavama uhapsenih, na kojem je jedan od njih rekao je da je cilj grupe bio da pokusaju da kidnapuju predsednika SRJ Slobodana Milosevica i odvedu ga u inostranstvo ili u neku stranu ambasadu kako bi dobili nagradu iz poternice raspisane za njim. "Plan je bio da kidnapujemo Milosevica ukoliko ga sretnemo, da ga ubijemo, odsecemo mu glavu, stavimo u kutiju i posaljemo je", dodao je on. Goran Matic je rekao da su se uhapseni preko Crne Gore zaputili na Kosmet da bi se pridruzili holandskom bataljonu, uz njegovu pomoc nabave oruzje i zatim u Srbiji ubiju Milosevica i "pocine odredjene teroristicke akte". Novinari su na video-snimku imali priliku da vide naoruzanje koje su uhapseni posedovali - nekoliko nozeva i jednu sekiru - kao i pet kamera, baterijske lampe, mnostvo novinskih isecaka o SRJ i prirucnik za vojnike britanskog SAS. Prema Maticevim recima, sva cetvorica su prosla obuku SAS-a. U snimljenim izjavama uhapseni su rekli i da su putovali iz Slovenije, preko Hrvatske, BiH i Crne Gore i da su nameravali da odu na Kosovo i da se pridruze holandskom bataljonu Kfora. Uz pomoc holandskih pripadnika Kfora nameravali su da nabave vatreno oruzje za izvrsenje zadataka. Matic je naveo da je rec o "vojnicima-vikendasima". "Radi se o nekrofilnom militarizmu kao osnovnom modelu razvoja pojedinaca koji imaju ovakve sklonosti i koji su u toku sedmice bankarski cinovnici i neki drugi radnici, a preko vikenda obavljaju odredjene poslove za obavestajne sluzbe, zavrsavaju specijalne obuke, imaju nekoliko identiteta", rekao je on.

Ministarstvo odbrane Holandije potvrdilo je da se ime jedne od cetiri osobe, koje su jugoslovenske snage bezbednosti uhapsile na granici Srbije i Crne Gore pod optuzbom da su planirale atentat na predsednika SRJ Slobodana Milosevica, nalazi u vojnim spiskovima u Hagu i da je rec o drzavljaninu Holandije. Rukovodeci se mogucim holandskim nacinom pisanja navedenih imena, holandsko ministarstvo odbrane naslo je u spiskovima vojnih obveznika u Hagu ime "Johannes Antioniusa de Ri". "Mogu da potvrdim da je taj covek holandske nacionalnosti, ali apsolutno je netacno da ima veze sa ministarstvom odbrane", rekao je agenciji Frans pres jedan portparol tog ministarstva. "On je naprosto odsluzio svoj vojni rok 1989. godine, poput hiljada drugih Holandjana", rekao je portparol, dodajuci da to lice sada ima 31 godinu. Portparol nije mogao nista da kaze o navodnom identitetu troje preostalih uhapsenih na Mehovom krsu, prenosi Beta.

Goran Matic je optuzio MUP Crne Gore i crnogorskog predsednika Mila Djukanovica da nabavljaju protivavionsko i protivhelikoptersko oruzje uz pomoc Hrvatske. Matic je na konferenciji za novinare rekao da su crnogorsku policiju obucavali pripadnici specijalnih britanskih vojnih jedinica SAS i americke obavestajne sluzbe. "Jos prosle godine i pre i za agresije grupa iz strukture crnogorskog MUP-a otisla je na obuku u americke policijske strukture i americke obavestajne strukture", kazao je on. Goran Matic je rekao da su americke diplomate Dzon Svajgert i Dzejms Dobins lobirali da se Crna Gora bezbednosno ustroji po americko-britanskim obavestajnim principima. Svajgerta i Dobinsa Matic je ranije optuzio za ucesce u ubistvu savetnika crnogorskog predsednika za bezbednost Gorana Zugica. Matic je ocenio da Djukanovicu za mir "za koji se na recima zalaze" to nije potrebno. "Ako je za referendum, to mu takodje nije potrebno", kazao je on. Savezni ministar za informisanje je, na pitanje novinara, rekao da je "apsolutno tacno" da Hrvatska nabavlja oruzje za Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.