UHAPŠEN KOSOVSKI ALBANAC OSUĐEN ZA TERORIZAM U SAD

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UHAPŠEN KOSOVSKI ALBANAC OSUĐEN ZA TERORIZAM U SAD

TIRANA - Policija u Albaniji uhapsila je na aerodromu kod Tirane kosovskog Albanca Dželala Šerifija, osuđenog za terorizam u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dvadesetpetogodišnji Dželal Šerifi rođen u Gnjilanu, a SAD su ga osudile na 20 godina zatvora zbog terorizma, javlja RTS.

Mediji u Prištini i Tirani ne navode za šta konkretno američko pravosuđe tereti Šerifija. Ističe se da je on uhapšen na osnovu međunarodne poternice Interpola.

U kosovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << policiji nemaju informacije o Šerifiju. Šerifi je uhapšen juče neposredno po izlasku iz aviona koji je doleteo iz Avganistana, navode mediji.

Pre Šerifija pod istom optužbom uhapšen je Bajram Aslani koji je, kako navode američki zvaničnici, optužen za pomaganje terorista i za saučesništvo u ubistvima, kidnapovanjima, maltretiranju i ranjavanju osoba u stranim zemljama.

Aslanija je uhapsila kosovska policija u  Kosovskoj Mitrovici pod nadzorom Specijalnog tužioca Euleksa i pet agenata FBI.

Međutim, sudija Euleksa oslobodio je pritvora Aslanija, dan posle hapšenja, jer kako je naveo, zahtev SAD nije u dovoljnoj meri demonstrirao da postoji osnovana sumnja da je Aslani, koji je koristio nadimak "Ebu Hatab", počinio krivična dela za koja se tereti.

Sudije Euleksa su, kako se navodi u saopštenju, odbile slučaj po nekoliko osnova, a između ostalog, dovedeno je u pitanje trenutno važenje Sporazuma o ekstradiciji, potpisanog 21. oktobra 1901. godine između SAD i Kraljevine Srbije.

Američki tužioci tvrde da je Aslani skupio 15.000 dolara kako bi uspostavio bazu na Kosovu, zbog čega mu, prema američkim zakonima, preti kazna od 40 godina robije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.