UGROŽENA BEZBEDNOST BAJDENA: Strogo poverljiv dokument policije Severne Irske dospeo u javnost, pokrenuta istraga (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 17:00

UGROŽENA BEZBEDNOST BAJDENA: Strogo poverljiv dokument policije Severne Irske dospeo u javnost, pokrenuta istraga (VIDEO)

Portparol PSNI rekao je za "Belfast lajv" da su snage "svesne kršenja bezbednosti" i da su pokrenule istragu.

Policijska služba Severne Irske (PSNI) istražuje "bezbednosni prekršaj" nakon što je obelodanjen dokument koji detaljno opisuje bezbednosni plan za posetu američkog predsednika Džozefa Bajdena Belfastu.

Bajden je u utorak uveče stigao u grad, u kom ga je dočekao britanski premijer Riši Sunak. Zatim je odseo u hotelu Grand >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Central u centru grada, pre govora na univerzitetu u sredu.

U dokumentu koji je dostavljen BBC navode se imena, nadimci i zaduženja policajaca koji se nalaze na kontrolnim punktovima oko Bajdenovog hotela, a u papiru koji se pojavio na društvenim mrežama može se videti da im se nalaže da koordiniraju sa američkom tajnom službom i da "budu oprezni i zasutave osobe koje se ponašaju sumnjivo" u toj oblasti.

Nolan exclusive: PSNI-Biden secret security document found laying in street pic.twitter.com/qQeTaj1PrU

— Stephen Nolan (@StephenNolan) April 12, 2023

Jednu od pet stranica dokumenta na Tviter je postavio novinar BBC, Stiven Nolan, sa redigovanim imenima i pozivnim znakovima policajaca. Stranica je datirana na ponedeljak i verovatno pokriva bezbednosne pripreme za to veče. Dokument ima oznaku "službeno osetljivo".

- Bukvalno sam izašao iz svoje kuće i odvezao se ulicom i video dokument. Stao sam, podigao ga i eto ga: prvo što sam primetio je da je to bio PSNI dokument sa oznakom "osetljivo" na vrhu - rekao je pronalazač dokumenta Nolanu.

Portparol PSNI rekao je za "Belfast lajv" da su snage "svesne kršenja bezbednosti" i da su pokrenule istragu.

Moment UK PM Rishi Sunak greets Joe Biden in Belfast

The US president is beginning a four-day trip to Northern Ireland and the Republic of Irelandhttps://t.co/uzN5dYvmyt pic.twitter.com/0p0f6wk8JL

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) April 11, 2023

Bajden je otputovao u Severnu Irsku da obeleži 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak. Prema sporazumu iz 1998. godine, katolički nacionalisti i protestantski unionisti u Severnoj Irskoj pristali su da podele vlast, dok su se njihove odgovarajuće naoružane paravojne grupe složile da povuku svoje oružje u zamenu za oslobađanje političkih zatvorenika. Iako se paravojno nasilje nastavilo na niskom nivou od potpisivanja sporazuma, ono je u velikoj meri okončalo višedecenijsko krvoproliće u spornoj pokrajini.

Dogovoru je posredovao tadašnji američki predsednik, Bil Klinton, a podržao ga je Bajden, koji je u to vreme bio član Senatskog odbora za spoljne poslove.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.