UGLJANIN HTEO ALBANIJU DA PRIPOJI JUGOSLAVIJI!

Izvor: Kurir, 15.Nov.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UGLJANIN HTEO ALBANIJU DA PRIPOJI JUGOSLAVIJI!

BEOGRAD - Sulji sinula ideja: pripojiti Albaniju Jugoslaviji (?!)! Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin izjavio je da se svojevremeno javno borio za očuvanje Jugoslavije, i ne samo to.

- Moja ideja je bila da toj tadašnjoj Jugoslaviji pripojimo Albaniju i da imamo jednu veliku, jaku balkansku državu, i to bez sukoba. Nasuprot tome dobili smo više državica - rekao je Ugljanin komentarišući referendum o autonomiji Sandžaka iz 1991. godine.

On za Kurir >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pojašnjava da je o tome razmišljao pre 20 godina.

- To je bila ideja kako da se spreči raspad SFRJ. To je bila ozbiljna ideja važnih dalekovidih ljudi. Kad vam se probije guma na biciklu, morate zakrpiti na tom mestu, da ne biste trošili snagu i vreme uzalud dopumpavajući - pojašnjava Ugljanin.

Funkcioner Ugljaninove SDA Esad Džudžević pokušava da malo izvadi fleke svog šefa tvrdeći da ideja o Albaniji u Jugoslaviji i nije bila neki formalni predlog.

- Bilo je reči da se napravi konfederacija jugoslovenskih država, takozvana Balkanija, pa se mislilo da se tome priključi i Albanija. Nama se u to vreme mogućnost konfederacije svidela, jer nam je odgovaralo da Jugoslavija opstane - kaže Džudžević i dodaje da je tu ideju izuzetno propagirao Adem Demaći.

Potpredsednika SDPS Meha Omerovića začudila je izjava ministra bez portfelja.

- To samo pokazuje da mu ideje o prekrajanju granica nisu strane! - misli Omerović.

Njegov stranački šef Rasim Ljajić podseća da se svaka ideja o prekrajanju granica pokazala štetnom.

- Niko iz međunarodne zajednice ne bi prihvatio formiranje takozvane Balkanije. Kao što ne vredi raspravljati o raspadu Jugoslavije, još je iluzornije pričati o obnavljanju ideje koja je jednom propala - smatra Ljajić.

M. Dobromirović

Suljević: Neozbiljno!

Predsednik Odbora Narodnog veća Sandžaka Džemail Suljević, tada funkcioner SDA, seća se da je „neko nešto rekao na tu temu“.

- Koliko se sećam, reč je o takozvanoj Balkaniji, o kojoj se tada pričalo kao o konfederaciji jugoslovenskih država zarad očuvanja Jugoslavije. Bošnjacima je to tada odgovaralo, a otkud Albanija u svemu tome, ne znam - tvrdi Suljević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.