UDS traži dodatnu zaštitu zaposlenih u Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Apr.2020, 14:10

UDS traži dodatnu zaštitu zaposlenih u Srbiji

Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, insistira da Vlada Srbije radi zaštite radnika u Srbiji najhitnije inovira Uredbu o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja donetu još marta.

"Tražimo da se jasno precizira obaveza poslodavaca da zaposlene posebnim rešenjima upute na rad van prostorija poslodavaca i onda kada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << takav rad nije predviđen opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje", navodi se u saopštenju.

Oni su takođe zatražili da se jasno propiše ko i na osnovu kojih kriterijuma procenjuje da li su organizacioni uslovi i priroda posla takvi da omogućavaju rad van prostorija poslodavca, a ne da o tome poslodavac subjektivno odlučuje.

"Tražimo da se poslodavci obavežu da organizuju rad u smenama kako bi što manji broj ljudi rad obavljao istovremeno u jednoj prostoriji, bez obzira da li tako nešto iziskuje dodatna sredstva, kako aktuelna Uredba propisuje", dodaju iz te stranke.

Od inspekcije rada su zatražili da maksimalno proaktivno iskoristi mogućnost inspekcijskog nadzora bez posebnog naloga i izdavanje usmenih rešenja u okolnostima vanrednog stanja i da najhitnije ispita sve eventualne slučajeve ugrožavanja zdravlja radnika.

"Pre svega zahtevamo od Inspekcije rada i ministra nadležnog za rad i zapošljavanje da hitno ispitaju i javnosti predoče nalaze iz pogona kompanije Yura, obzirom da je javnost informisana da među zaposlenima ove kompanije u Nišu i Rači ima preko 300 zaposlenih u samoizolaciji, nekoliko desetina obolelih, te da radnici odbijaju da uđu u pogone, uprkos finansijskim pdsticajima od poslodavca. Posebno nas zabrinjava informacija da ni medijima, ali ni Inspekciji rada nije dozvoljen ulaz u prostorije ove kompanije. Apelujemo na sve poslodavce, a naročito na one čije je poslovanje subvencionisano novcem građana, da stave zdravlje radnika na prvo mesto", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.