UDOVICA ALEKSEJA NAVALJNOG ODRŽALA GOVOR U EP: Ostrvila se žestoko na Putina, pa dala savet kako da ga POBEDE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2024, 14:44

UDOVICA ALEKSEJA NAVALJNOG ODRŽALA GOVOR U EP: Ostrvila se žestoko na Putina, pa dala savet kako da ga POBEDE (VIDEO)

Kako je rekla, "ubistvo njenog muža pokazalo je da je Putin spreman na sve"

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog poručila je nedugo nakon smrti svojeg supruga kako će nastaviti delo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju.

Supruga nedavno preminulog ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog obratila se u sredu poslanicima Evropskog parlamenta. Kako navode na svojoj stranici, opozicioni političar i dobitnik nagrade Saharov 2021. Aleksej >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Navaljni umro je pod misterioznim okolnostima u udaljenoj kaznenoj koloniji na ruskom Arktiku 16. februara, dok je služio dugogodišnju zatvorsku kaznu.

- Ovo je zločin koji zaslužuje osudu sveta, ali i nezavisnu istragu - rekla je u svom uvodnom obraćanju predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola tvrdeći kako se borba Alekseja Navaljnog nastavlja s protestima širom Rusije. Nakon nje, poslanicima se obratila Julija Navaljna.

- Hvala vam na prilici. Nakon što je Putin pokušao da ubije Alekseja, oporavljao se mesecima u Nemačkoj. A sada je moj muž mrtav. Tu  se obraćam, vama i celoj Evropi. Nedelju dana smo se borili da vratimo njegovo telo. Njegova sahrana će se održati u petak. I ne mogu reći da li će biti mirna. Stojim ovde, jer vaše vođe imaju važno pitanje: kako mogu da pomognu? Pre dve godine Putin je započeo rat u Ukrajini. Svi su se navikli na rat. Tu i tamo su počeli da govore, moramo da se dogovorimo s njim. Onda je Putin ubio mog muža. Nakon toga, zlostavljao je njegovo telo i njegovu majku. Njegovo ubistvo pokazalo je da je Putin spreman na sve. Mnogi imaju osećaj da se Putin ne može pobediti u Rusiji i pitaju me šta može da se učini.

Navaljna je poručila evropskim parlamentarcima kako njih uskoro čekaju izbori pre kojih će imati kampanju i pitala ih je šta bi oni učinili da im je zabranjena kampanja. Naime, kako je rekla u svom govoru, kad su Navaljnom zabranili gostovanje na televiziji, on je tražio nove načine, rekla je udovica ruskog opozicionog političara a kao primer je navela video snimke na Jutjubu.

- Ako želite da pobedite Putina, morate da budete inovativni. Morate prestati da budete dosadni. Ne možete povrediti Putina još jednom rezolucijom ili drugom grupom sankcija koje se ne razlikuju od prethodnih. Ne možete ga pobediti misleći da je čovek od principa koji ima morala i pravila - poručila im je i dodala:

- Putin je vođa kriminalne bande, koja uključuje trovače i ubice. Ali oni su samo lutke. Putin mora da odgovara zbog onoga što je učinio mojoj zemlji. Putin mora da odgovara za ono što je učinio susednim, miroljubivim zemljama. Putin mora da odgovara za smrt mog muža.

- Moj muž nikada neće videti kako će izgledati lepa Rusija budućnosti, ali mi je moramo videti. A ja ću dati sve od sebe da mu se san ostvari, da zlo padne i dođe ova lepa budućnost - rekla je Navaljna, nakon čega su evroparlamentarci ustali i gromoglasno aplaudirali par minuta.

Manifred Veber iz EPP-a rekao je kako je pomislio kad je saznao za smrt Alekseja Navaljnog kako to nije slučajnost.

- Navaljni je voleo slobodu i zbog toga je bio zatočen. Želeo je slobodnu Rusiju. Navaljni je imao nadu da korupcija neće biti nekažnjena, razotkrio je mnoge i oni se sad suočavaju s najtežim sankcijama.

Navaljni, najpoznatiji i jedan od najžešćih političkih protivnika predsednika Vladimira Putina, iznenada je umro u arktičkoj kaznenoj koloniji u kojoj je služio kaznu u trajanju od više od 30 godina. Brojni svetski političari izrazili su saučešće zbog smrti, a mnogi su javno rekli kako je Navaljni ubijen, s čime se slaže i njegova supruga.

Julija Navaljna, udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, poručila je u video poruci da će nastaviti delo svog supruga i da će se boriti  za slobodnu Rusiju.

- Želim da živim u slobodnoj Rusiji, želim da izgradim slobodnu Rusiju - rekla je Navaljna u video poruci pod nazivom "Nastaviću rad Alekseja Navaljnog".  

- Vladimir Putin je ubio mog supruga - dodala je Navaljna, ističući da će sarađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i kako bi stvorila novu Rusiju. Kremlj je porekao umešanost u njegovu smrt.

Izvor: Srbija Danas/Večernji.hr/Antonija Petković/Preneo: V.M.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Julija Navaljna poručila: Ako hoćete da ga pobedite, prestanite da budete dosadni

Izvor: B92, 28.Feb.2024

Julija Navaljni, udovica pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, održala je govor pred poslanicima Evropskog parlamenta...Ona je na početku svog govora obeležila drugu godišnjicu rata u Ukrajini. Ona je to opisala kao "brutalni i izdajnički rat"..."Ali prošle su dve godine, mnogo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.