UDOVICA (62) SUDSKIM PUTEM ZAHTEVALA SPERMU SVOG POKOJNOG SUPRUGA: Tek sada joj predstoji pravna borba sa SAMO JEDNIM CILJEM

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 18:41

UDOVICA (62) SUDSKIM PUTEM ZAHTEVALA SPERMU SVOG POKOJNOG SUPRUGA: Tek sada joj predstoji pravna borba sa SAMO JEDNIM CILJEM

Želi još jedno dete.

Šezdesetdvogodišnjakinja iz Perta izborila je pravo na "vađenje" sperme iz tela svoga preminulog supruga. No spermom neće moći učiniti ništa jer je posthumna oplodnja zabranjena u Zapadnoj Australiji.

Žena je, naime, podnela hitni zahtev sudu nakon smrti svoga 61-godišnjeg supruga krajem prošle godine, nakon što bolnica nije odmah stavila na raspolaganje "imenovanog službenika" koji bi obradio zahtev da se sperma ukloni iz tiela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njenog muža i sačuva.

Par je bio u braku više od 40 godina, a poslednje četiri godine proveli su intenzivno planirajući još jedno dete nakon što je njihovo dvoje dece tragično umrlo. Njihova 29-godišnja kći udavila se u reci 2013., a šest godina posle u saobraćajnoj nesreći poginuo im je 35-godišnji sin. Par je nakon sinovljeve smrti posetio kliniku za lečenje neplodnosti u nadi da će začeti još jedno dete.

Testiranje je pokazalo da žena ne može imati decu zbog svoje starosti, no sperma njenog supruga bila je "prikladna za začeće". Uporni u svojoj nameri da imaju dete, krenuli su u potragu za surogat-majkom. Kako je ispričala udovica tokom hitnog saslušanja 18. decembra, njena 20-godišnja rođaka na Filipinima je pristala biti surogat-majka.

Par je verovao da filipinski zakoni zahtevaju da oni neko vreme žive u zemlji. No, njihovo preseljenje u zemlju jugoistočne Azije neprestano je odlagano. Prvo zbog pandemije, a zatim zbog radnih obveza i smrti svekrve.

Nakon što je čula tragičnu ispovest i pokušaj para da začne dete, sudinica Vrhovnog suda Zapadne Australije Fiona Sivard odobrila je ženi dopuštenje za vađenje sperme.

- Nalog je ograničen na dopuštanje uklanjanja sperme i ne predstavlja dopuštenje da podnositeljka zahteva da koristi spermatozoide ni na koji način - stoji u presudi.

Žena će morati zatražiti poseban sudski nalog kako bi mogla koristiti suprugovu spermu.

Profesor reproduktivne medicine pri Univerzitetu Zapadne Australije Rodžer Hart rekao je za medije da je ovaj slučaj pokrenuo nekoliko etičkih razmatranja.

- Tu postoji niz etičkih izazova. S medicinske tačke gledišta, sve je to moguće, ali ponekad se moramo zapitati je li to prava stvar. Pitanje  je kakav je kvalitet posthumne sperme. Nema garancije da će sperma biti održiva ili prikladna za oplodnju -izjavio je profesor Hart za australske novine, dodajući da deca začeta spermom starijih muškaraca imaju veći rizik za razvoj autizma, šizofrenije i manične depresije.

Posthumna vantelesna oplodnja zakonom je dopuštena u Portugalu, Belgiji, Danskoj, Češkoj i Španjolskoj. U Francuskoj, Njemačkoj i Austriji nije dopuštena, ali postoje primeri sudskih presuda u korist žena.

U novije vreme najpoznatiji je slučaj udovice Aleksa Pulina, preminulog australijskog olimpijca. Elidi Pulin začela je postupkom medicinski potpomognute oplodnje posthumnim uzimanjem sperme supruga. Rodila je zdravu devojčicu 15 meseci nakon smrti olimpijca.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.