UDARNO! TRAMP ĆE IPAK BITI KANDIDAT REPUBLIKANACA? Većina podržava njegovu kandidaturu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2024, 23:36

UDARNO! TRAMP ĆE IPAK BITI KANDIDAT REPUBLIKANACA? Većina podržava njegovu kandidaturu

Izašli podaci iz nove ankete

Prema najnovijem istraživanju bivši američki predsednik Donald Tramp sa 72 odsto podrške unutar Republikanske stranke, nadmašuje svoje stranačke protivnike u trci za nominaciju za predsedničke izbore u SAD, dok je podrška aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu na najnižem nivou za bilo kog predsednika u poslednjih 15 godina.

Istraživanje koje je sproveo Ipsos za ABC njuz, pokazuje da je Tramp daleko ispred svojih republikanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protivnika po ključnim merilima popularnosti.

Uoči republikanskih unutarstranačkih izbora (kokusa) u Ajovi koji će biti održani u ponedeljak, anketa sprovedena na nacionalnom nivou pokazuje da je Tramp posebno dobro ocenjen kod Republikanaca, kao i nezavisnih Republikanaca na osnovu tri kriterijuma: liderstva, percipirane izbornosti i kvalifikovanosti.

Naime, najveći broj ispitanika (65 odsto) smatra da je Tramp najsnažniji republikanski lider, više od polovine (54 odsto) veruje da je najkvalifikovaniji kandidat stranke, a čak 68 odsto Republikanaca misli da Tramp ima najbolju šansu za pobedu na predsedničkim izborima u novembru.

Tramp takođe vodi u odnosu na svoje republikanske protivnike, sa manjom razlikom, i po kriterijumu empatije (tj. razumevanju problema ljudi) i zajedničkih vrednosti.

Takođe, sedam od 10 republikanaca i pripadnika GOP-a (kolokvijalni naziv za Republikansku partiju) iznelo je pozitivno mišljenje o Trampu u celini.

-Sve u svemu, 72 odsto odraslih Republikanaca bilo bi zadovoljno Trampom kao kandidatom, slično kao 75 odsto u maju; 61 odsto bi bilo zadovoljno Ronom DeSantisom. Drugi imaju niže rezultate, Niki Hejli do 48 procenata, Vivek Ramasvami, 44 odsto, Kris Kristi (koji se povukao u sredu), 23 odsto i Asa Hačinson 17 odsto, navodi se u rezultatima anktete.

U poređenju sa Trampom, znatno manje pripadnika Demokratske stranke i demokratski orijentisanih glasača bi bilo zadovoljno Bajdenom kao kandidatom svoje partije, 57 odsto, a to je, kako ocenjuju istraživači, odraz njegovog slabog rejtinga u celini i po pitanjima koja se odnose na ekonomiju i imigraciju.

S druge strane, prema anketi ABC-ja, 58 ispitanika ne odobrava Bajdenov rad i rejting aktuelnog predsednika iznosi 33 odsto, što je gore od najnižeg Trampovog rejtinga kao predsednika SAD (36 odsto) i najniži stepen podrške bilo kom američkom predsedniku od Džorža Buša Mlađeg u periodu 2006-2008. godine.

Lične procene su približno podjednako negativne za oba kandidata, budući da samo 33 odsto Amerikanaca ima pozitivno mišljenje o Bajdenu, što je znatno niže nego pre izbora 2020. godine, kada je aktuelni predsednik imao 50 odsto podrške.

S druge strane, pozitivan stav o Trampu, izrazilo je samo 35 odsto anketiranih Amerikanaca.

Anketa, sprovedena na engleskom i španskom jeziku, obuhvatila je uzorak od 2.228 ispitanika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.