UDARNA VEST! Srbija postaje sila, pored ruskih migova nabavlja i NOVE HELIKOPTERE! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Dec.2016, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UDARNA VEST! Srbija postaje sila, pored ruskih migova nabavlja i NOVE HELIKOPTERE! (FOTO)

Novi "Erbasovi" helikopteri u srpskom arsenalu

Kako portal srbijadanas.com ekskluzivno saznaje, predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije potpisali su večeras ugovor za kupovinu novih Erbas helikopera za Ministarstvo odbrane i MUP.

Prema našim saznanjima, šest helikoptera erbas H-145 dobiće Ministarstvo odbrane, a tri dobija za MUP.

U pitanju je laki višenamenski helikopter koji je danas jedan od najsavremenijih u svojoj klasi i koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je veoma rasprostranjen u svetu, naročito u civilnoj verziji H-145.

Među vojnim korisnicima je i američka vojska koja ga je izabrala kao zamenu za legendarne helikoptere UH-1 "Iroquois", a H145M se i proizvodi u SAD pod oznakom UH-72 "Lakota".

H-145 baziran je na helikopteru BK117C1 koga su zajedno razvile nemačka firma "Messerschmitt-Bölkow-Blohm" i japanska kompanija "Kawasaki Heavy Industries" i koji je svoj prvi let imao davne 1979. godine.

Erbas reklamira H-145M kao ekonomični višenamenski helikopter, sa niskim operativnim troškovima i viskom pouzdanosšću koji može pokriti širok spektar vojnih zadataka. Može biti višenamenski, izviđački pa i laki borbeni helikopter.

U zavisnosti od zahteva kupca helkopter može imati računar misije, višenamenske nosače naoružanja koji se lako mogu ukloniti,  kombinovani infracrveni i televizijski elektrooptički sistem, laserski daljinomer i obeleživač.

H-145M može se upotrebljavati kao višenamenski vojni helikopter, počevši odspecijanlh operacija , transporta trupa  drugih višenamenskih misija.

Pored mnogobrojnih civilnih korisnika, raznih državnih, policijskih, bezbednosnih i medicinskih službi, jedinica za traganje i spasavanje, obalske straže, civilne odbrane i ministarstava za vanredne situacije za sada su vojne verzije ovog helikoptera nabavile vojske 6 država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.