UBIJAO JE 85 MINUTA, I NIKO NIJE MOGAO DA GA ZAUSTAVI: Zapucao je u džamiji i krenuo redom da REŠETA - decenija od JEZIVOG MASAKRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2021, 08:01

UBIJAO JE 85 MINUTA, I NIKO NIJE MOGAO DA GA ZAUSTAVI: Zapucao je u džamiji i krenuo redom da REŠETA - decenija od JEZIVOG MASAKRA

U Norveškoj se danas obeležava 10 godina od masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je anti-migrantski nastrojeni ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi.

Taj događaj se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata.

Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kampu, podseća Rojters.

Komemorativna ceremonija će biti održana ispred nekadašnje kancelarije premijera u Oslu, koja je od napada ostala prazna ruševina zbog nesaglasnosti oko njene obnovi.

Komemorativnoj ceremoniji će prisustvovati premijer Erna Solberg, preživeli i rodbina žrtava.

Nakon toga će biti održana služba u katedrali u Oslu, na kojoj će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vreme napada bio premijer.

Na kraju službe, u podne, širom zemlje će pet minuta zvoniti crkvena zvona.

Kasnije tokom dana će na ostrvu Utoja biti odata počast žrtvama masakra, a uveče će na ceremonij u Oslu govoriti kralj Harald.

Brejvik (42) služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRONOLOGIJA HORORA 10 godina od kad je Brejvik objavio zloglasni manifest i krenuo u pokolj: Decu je ubijao 85 minuta!

Izvor: Blic, 22.Jul.2021

Pre tačno 10 godina ceo svet potresao je nezapamćen zločin. U Norveškoj, jednoj od najmirnijih i najstabilnijih država na svetu Anders Bering Brejvik počinio je masovno ubistvo usmrtivši čak 77 osoba na ostrvu Utoja i u Oslu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.