UBIĆU SVOJU DECU I SEBE Sve veće siromaštvo tera ljude da prodaju najmlađe članove porodice - jeziva svedočenja (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2021, 22:57

"UBIĆU SVOJU DECU I SEBE" Sve veće siromaštvo tera ljude da prodaju najmlađe članove porodice - jeziva svedočenja (VIDEO)

Porodice u Avganistanu primorane su da prodaju svoju decu kako bi otplatile dugove, jer se ekonomija zemlje nalazi na ivici gotovo potpunog kolapsa.

Jedna siromašna majka, koja zarađuje samo 50 penija dnevno radeći kao čistačica u zapadnom gradu Herat, duguje 400 funti čoveku od koga je pozajmila novac da prehrani svoju porodicu.

Zajmodavac je ženi, identifikovanoj kao Saleha, rekao da će otpisati dug ako mu proda svoju trogodišnju ćerku Najibu, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << The Vall Street Journal.

Ako Saleha (40) ne vrati dug za tri meseca, njena ćerka će biti preseljena iz porodične kuće na posao u zajmodavčevu kuću pre nego što se uda za jednog od njegovih sinova kada dostigne pubertet.

Salehina situacija nije retka u Avganistanu, koji se suočava sa humanitarnom krizom jer su novčane rezerve sve manje, a međunarodna pomoć prekinuta.

Druge porodice u Heratu primorane su da prodaju svoju decu kako bi otplatile dugove, rekli su stanovnici.

Od kada su talibani u avgustu zauzeli Avganistan, ekonomija zemlje je na ivici kolapsa. To je dovelo do kolapsa valute, dok su cene osnovnih dobara skočile zbog nestašice, uz upozorenje UN - a da bi hrana uskoro mogla opasno poskupeti.

To je dovelo do toga da je šef UN-a ove sedmice upozorio da se Avganistan suočava sa „presudnim trenutkom“, jer je hitno apelovao na zemlje da ubrizgaju gotovinu nazad u avganistansku ekonomiju, koja je pre preuzimanja talibana u avgustu zavisila od međunarodne pomoći koja je činila 75% državne potrošnje.

Avganistan se bori sa krizom likvidnosti jer sredstva ostaju zamrznuta u SAD -u i drugim zemljama, a isplate iz međunarodnih organizacija su obustavljene. Efekti ekonomskog kolapsa mogli bi se pokazati smrtonosnim za zemlju u kojoj trećina stanovništva preživi sa manje od 2 dolara dnevno.

Za Salehu sada se mora nekako pronaći dovoljno novca da otplati dug ili će izgubi trogodišnju ćerku. Njen muž, koji je mnogo stariji, ne radi.

Saleha i njena porodica su radili na farmi u Badghisu, ali su zbog borbi i suše bili primorani da pobegnu u Herat. Bili su primorani da pozajmljuju novac da bi se prehranili.

Situacija je postala kritična - pošto su se cene osnovnih životnih namirnica poput brašna i ulja udvostručile otkad su talibani preuzeli vlast.

- Ako život nastavi da bude tako grozan, ubiću svoju decu i sebe - rekla je Saleh za VSJ iz svoje male dvosobne kuće.

- Ne znam ni šta ćemo večeras jesti. Pokušaću da pronađem novac da spasim život svoje ćerke - dodao je Salehin muž Abdul Vahab.

Zajmodavac, Khalid Ahmad, potvrdio je novinama da je rekao da će otpisati dugove porodice u zamenu za njihovu trogodišnju ćerku.

- I ja nemam novca. Nisu mi vratili novac - rekao je Ahmad iz Badghisa - Dakle, nema druge mogućnosti nego uzeti ćerku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.