U zoru kod lekara

Izvor: Blic, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zoru kod lekara

JAGODINA - Manjak lekaru u Opštoj službi Doma zdravlja u Jagodini razlog je što pacijenti po nekoliko dana čekaju na pregled ili da dobiju recept. Pacijenti već od tri, četiri sata ujutro dolaze u Dom zdravlja i formiraju redove ispred zaključne čekaonice Opšte službe u nadi da će tog dana biti zdravstveno zbrinuti.

Tridesetak pacijenata, najviše postarijih, juče se tiskalo sa knjižicama u rukama ispred vrata čekaonice. Tako je, kažu, svakog dana. U Zdravstvenom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jagodina navode da su uzroci nesnosnih gužvi manjak lekara u Opštoj službi, nedostatak novca da se uposle novi lekari i opterećenje lekara administrativnim poslom.

- Primarnu zdravstvenu zaštitu već godinama prati hroničan nedostatak lekara opšte medicine. Trenutno je zaposleno 26, a po normativima je potrebno 36 lekara. Pored Doma zdravlja imamo i seoske ambulante, ali zbog tog nedostataka, lekari ne mogu da budu tamo svaki dan. Da bi se povećao broj lekara, potrebno je da iz sopstvenih sredstava, kojih nemamo, platimo nove doktore. Pored toga, velika je administracija svaljena na doktore i oni puno vremena troše da ispišu recepte i upute za specijaliste. Nije zaživelo zakazivanje pregleda kod lekara opšte medicine i potrebno je vreme da se pacijenti naviknu na tu novinu. Hitni slučajevi se ne vraćaju i za njih postoji dežurni lekar. Nema potrebe da pacijenti dolaze rano ujutro i čekaju da ih lekar primi - ističe direktor ZC Snežana Mitrović.

Direktorka očekuje da će Vlada Srbije do polovine juna doneti akt o gašenju ZC Jagodina i osnivanju Opšte bolnice, Doma zdravlja i Apotekarske ustanove. Deobni bilans Bolnice, Doma zdravlja i Apoteke poslat je pre desetak dana Ministarstvu zdravlja. Lokalna samouprava je već konstituisala UO i izabrala direktore Doma zdravlja i Apotekarske ustanove. Novo rukovodstvo Doma zdravlja kaže da smanjenje redova i gužvi za pregled kod lekara opšte prakse, treba očekivati u roku od mesec dana od dana preuzimanja ingerencija nad tom ustanovom.

- Imamo u planu da uposlimo lekare koliko nam normativi dozvoljavaju. Treba da se uhoda nov način rada sa izabranim lekarom. Aktiviraćemo tri ambulante Medicine rada u holdingu „Kablovi", kao i ambulante u selima. Sve to moramo vrlo brzo uradimo. Kućna nega i obilazak bolesnika biće bitno poboljšani kao i izlazak lekara na teren - kaže direktor Doma zdravlja Miloš Lukić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.