Izvor: B92, 08.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U završnici suđenja Miloševiću svedoče Bilt, Morijon i Plavšić

Beograd -- U Haškom tribunalu u utorak bi trebalo da bude nastavljeno suđenje bivšem predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koje je prekinuto prošle nedelje zbog bolesti optuženog. Kako iz Haga javlja specijalni izveštač RTV B92 Ljubica Gojgić, odlukom sudskog veća izvođenje dokaza Tužilaštva po sve tri optužnice protiv Miloševića trebalo bi da bude završeno u preostalih pet radnih dana, odnosno do 19. februara. U Tribunalu se sledeće nedelje nastavljaju i suđenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivšem predsedniku Skupštine RS Momčilu Krajišniku i generalu bivše JNA Pavlu Strugaru.

Prema raspoloživim dokumentima Haškog tribunala, završnicu dokaznog postupka Tužilaštva na suđenju Slobodanu Miloševiću trebalo bi da obeleže svedočenja međunarodnih zvaničnika koji su bili uključeni u mirovne i pregovaračke misije u bivšoj Jugoslaviji. Tužilaštvo je, tako, najavilo da bi švedski diplomata Karl Bilt trebalo da govori o događajima u julu 1995. godine i sastancima sa Miloševićem, održanim neposredno posle pada Srebrenice. U dokumentima je najavljeno i pojavljivanje bivšeg ambasadora Venecuele u UN Dijega Arilje, koji je svojevremeno oštro kritikovao Evropu zbog, kako je govorio tolerisanja genocida nad Muslimanima u Bosni. Dolazak francuskog generala Filipa Morijona, bivšeg komandanta snaga UN-a u Bosni najavio je Milošević, a svoje svedočenje u Hagu potvrdila je i bivša predsednica RS Biljana Plavšić, preko beogradskim medija.

Sudsko veće izdalo je nalog po kome izvođenje dokaza Tužilaštva u ovom procesu mora biti završeno za pet a ne za sedam dana kako je ranije bilo predviđeno, s tim što će dnevne sednice umesto četiri trajati pet i po sati. U pomenutom nalogu sudije su iznele uverenje da je "u interesu pravde" da dokazni postupak Tužilaštva bude završen do 19. februara, ali nije objašnjeno zašto je baš taj datum uzet kao rok posle koga bi ti ineteresi bili narušeni. U Tribunalu, međutim, nije moguće dobiti potvrdu da je Milošević spreman da se u utorak pojavi u sudnici, a konačan sud o tome trebalo bi da da zatvorski lekar, u ponedeljak pošto ponovo pregleda Miloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.