U zavejanim krajevima bolja situacija, još ima odsečenih naselja

Izvor: Blic, 13.Jan.2012, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zavejanim krajevima bolja situacija, još ima odsečenih naselja

Situacija u Srbiji zbog snežnih padavina danas je bolja nego prethodnih dana, iako su pojedini putevi prema selima i manjim mestima u Srbiji i dalje zavejani, a neka domaćinstva još bez električne energije, izjavio je Goran Nikolić iz Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije.

Nikolić je Tanjugu rekao da su u toku dana pročišćeni pojedini lokalni putevi i da je bolja snadbevenost strujom, ali da će se na čišćenju puteva i na osposobljavanju mreže raditi i tokom vikenda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << On je izrazio bojazan da bi probleme mogao da pravi slab sneg i vetar koji je najavljen za vikend što bi moglo otežati čišćenje.

Nikolić je precizirao da je u Crnoj Travi situacija danas bolja nego juče, da su pojedini lokalni putevi pročišćeni i da je struja stigla u nekoliko okolnih sela, ali da je ipak nema u najvećem broju. Mašine na raščišćavanju snega punom parom rade i u Novom Pazaru, a sneg nije očišćen u još dve mesne zajednice - Božetići i Jasenovo, dok je situacija u Prijepolju bolja.

I u Vranju, kako je rekao Nikolić, situacija je bolja, iako još uvek nisu pročišćeni pojedini lokalni putni pravci poput Bujanovac-Zarbince.

"Što se tiče snadbevanja strujom, ima sporadičnih iskakanja mreže, tako da je bez struje u Vranju oko 100 domaćinstva, u Vranjskoj banji 80, a u Vladičinom Hanu 200", naveo je Nikolić i dodao da su u Surdulici bez struje naselja Novo Selo i Ledent.

Prema njegovim rečima, u Sjenici su svi magistralni i regionalni putevi prohodni, jedino je jutros zbog niskih temperatura bilo problema da se pokrene mehanizacija za čišćenje snega.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane, na čišćenju snega u zavejanim krajevima Srbije sada je angažovano 17 pripadnika Vojske Srbije i devet inženjerskih mašina na područjima opština Vranje, Crna Trava i Nova Varoš, a do sada je očišćeno više od 35 kilometara puta.

U delu Ivanjice ranije je proglašena vanredna situacija, dok su magistralni i regionalni putevi uglavnom prohodni, izjavio je Nikolić.

Magistralni i regionalni putevi su uglavnom očišćeni i prohodni, mada u nekim deonicama postoje veće količine utabanog snega, zbog čega se vozačima preporučuje oprezna vožnja i posedovanje odgovarajuće zimske opreme i lanaca za automobile, istakao je Nikolić.

Ugroženim opštinama 25.000 litara dizel goriva iz rezervi

Vlada Srbije dala je saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči 25.000 litara dizel goriva D-2 za potrebe otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda na teritoriji pet opština na jugu Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i trgovine. Opštinama Crna Trava, Vlasotince, Sjenica, Trgovište i gradu Vranje biće isporučeno po 5.000 litara dizela, a ukupna novčana vrednost isporučenog goriva je 3,17 miliona dinara.

Te lokalne samouprave obratile su se Vladi sa zahtevom da Robne rezerve pruže pomoć kako bi se otklonile posledice od elementarnih nepogoda, odnosno očistio sneg radi hitne intervencije na sanaciji putne infrastrukture i terena gde se nalaze ugrožena domaćinstva i zavejana područja opština.

Dobar deo lokalnih puteva, ali ipak ne tako veliki broj kao proteklih dana, praktično u svim delovima Crne Trave, Vlasotinca, Ivanjice, Vranja i Leskovca, je i dalje nepročišćen, zbog čega nadležne ekipe neprestano rade na čišćenju tih lokalnih puteva i do mnogih sela je sada moguće doći, kaže Nikolić.

U Pešteru, gde je najpre proglašena vanredna situacija, sada je do svih sela moguće doći, a omogućeno je i snabdevanje strujom i vodom i na tom području je koliko toliko normalizovana situacija, mada još postoje velike količine snega, objasnio je Nikolić.

Nikolić je rekao da novih ljudskih žrtava i slučajeva smrzavanja nije bilo posle nesreće koja se dogodila u sredu kada je u selu Mrkovici kod Predejana u snegu pronađen mrtav stariji muškarac.

Minus 25 na Pešteru

Protekle noći u Sjenici je zabeleženo minus 20 stepeni, dok je u nekim selima na Pešteru temperatura pala i na minus 25 stepeni Celzijusovih.

"Niska temperatura otežava nam da krenemo na vreme da oslobađamo sela i mesne zajednice od smetova snega, ali činimo sve da pomognemo da se ti problemi reše i da očistimo sve zaseoke i sva sela. Mi smo očistili lokalne puteve oko 50 odsto", rekao je Mića Kaličanin, član Kriznog štaba Sjenice.

Zaledilo se Zavojsko jezero

PIROT - Veći deo Zavojskog jezera zaledio se zbog niskih temperatura, nevremena i velikih snežnih padavina na Staroj planini. Pored Belskog mosta na jezeru je debela kora leda na koju ni kamen bačen sa mosta ne može da probije, a mnogi staroplaninski gorštaci kažu da ne pamte da se jezero poslednjih godina zaledilo. Reč je o veštačkom jezeru koje je nastalo pre dvadesetak godina kao akumulacija HE "Pirot”.

Povezane vesti: Spasioci se probijali kroz tri metra snega da bi spasli život devetomesečne devojčice

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.