Izvor: Blic, 04.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U vrtićima nema mesta ni za lek

KRAGUJEVAC - U trinaest vrtića kragujevačke Predškolske ustanove „Nada Naumović" primljeno je 418 mališana od 850 koliko je prijavljeno. Prekobrojni, njih 432, nalaze se na tzv. listama čekanja, jer su raspoloživi kapaciteti prebukirani 30 do 40 odsto. Umesto 2.000 dečaka i devojčica, što je optimalan broj, biće smešteno 3.300. U svim obdaništima je tesno pošto gotovo tri decenije nije napravljen nijedan nov objekat.

- Ovoga puta prednost za prijem na celodnevni boravak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << imali su mališani čija su oba roditelja zaposlena i njihove firme uredno plaćaju poreze i doprinose, što su morali da dokažu sa odgovarajućim papirima. Rang-liste su sastavljene po unapred utvrđenim kriterijumima i dostupne su na uvid roditeljima koji sumnjaju u objektivan rad komisija - pojašnjava Slavica Lotović, direktorka Ustanove „Nada Naumović".

Prema njenim rečima, problem će ublažiti vrtić „Čuperak" u Ilinoj vodi, u čije su renoviranje i opremanje grad Kragujevac, regija Ređo Emilija iz Italije i Republika Češka uložili 31.000 evra. U „Čuperku" koji je 11 godina služio kao kolektivni centar za izbeglice, prognane i raseljene sa Kosova i Metohije, od 1. septembra mesta će biti za 250 dece.

- Naša želja je da vrtići pod svoje okrilje prime što veći broj dece. Jedno od rešenja je gradnja montažnog objekta. Upravo prikupljamo dokumentaciju za otvaranje još jednog obdaništa u dvorištu postojećeg „Lane" u naselju Bubanj. Nov objekat mogao bi da se montira za 40 dana i u pet vaspitnih grupa primi 150 dece - kaže Lotovićeva i podseća da je za njegovu gradnju Kragujevac iz budžeta izdvojio 17 miliona dinara.

Nadležni iz gradske vlasti obećali su da će iduće godine finansirati gradnju još jednog vrtića u naselju Bagremar, jer za smeštaj dece u obdaništu „Kolibri", pored „Poletarca", koji se nalazi na Aerodromu, godinama vlada veliko interesovanje roditelja. U planu je uređenje dvorišta, vrtića „Kolibri" i otvaranje kompjuterskih radionica u „Čuperku" i „Cicibanu".

Od 1. septembra, dodaje Lotovićeva, startovaće i Centar za inkluzivno obrazovanje u „Crvenkapi". Reč je o pilot-projektu UN Habitata koji traje osam meseci. Njime će biti obuhvaćena deca ometena u razvoju ne samo iz Kragujevca, već i susednih opština. Iz tog projekta sedam ovdašnjih vratića dobiće vredna didaktička sredstva, uglavnom igračke.

U ustanovi nameravaju da pored „zarade" od roditelja koja mesečno iznosi sedam miliona dinara, prihode uvećaju organizovanjem rođendana i čuvanjem dece u popodnevnim satima ukoliko za tu vrstu usluga roditelji pokažu interesovanje. Od jeseni svi kragujevački vrtići biće opremljeni video-nadzorima za koje su donatori obećali 1,1 milion dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.