U vazdušnom udaru 17 mrtvih; Vojna vlast Mjanmara negira napad

Izvor: B92, 07.Jan.2024, 22:57

U vazdušnom udaru 17 mrtvih; Vojna vlast Mjanmara negira napad

Najmanje 17 civila, među kojima devetoro dece, ubijeno je u vazdušnim napadima vojske Mjanmara na selo pod kontrolom prodemokratskog otpora.

Ovo su danas saopštili lokalni stanovnici i grupe koje se bave ljudskim pravima.

Napadi su se dogodili u regionu Sagaing, južno od granice sa Indijom, a AP dodaje da je ranjeno 20 ljudi.

Nezavisni onlajn mediji u Mjanmaru i BBC objavili su vest o vazdušnom napadu, međutim, vojna vlast negirala je odgovornost, tvrdeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o lažnim vestima ''Kit Tit'' medija, koji je naklonjen antivojnom otporu. U izveštaju državne televizij MRTV navodi se da je neimenovani zvaničnik rekao da danas nije bilo letova u toj oblasti.

Region Sagaing, kod Indije, bio je uporište naoružanog otpora vojsci. Najveći grad okruga i dva manja grada, pod kontrolom su koalicionog otpora i nezavisne armije Kačin, jedne od najjačih etničkih pobunjeničkih grupa.

Međutim, lokalni stanovnik, koji je kaže da je pomagao danas u spasavanju, rekao je za AP da je avion ispustio tri bombe na selo Kanan, na oko 280 kilometara severozapadno od Mandaleja, drugog najvećeg grada u zemlji, i da je ubijeno 17 civila u zgradama u blizini seoske škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.