U valjevskom Novom naselju gradiće se stanovi za izbeglice

Izvor: RTS, 13.Mar.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U valjevskom Novom naselju gradiće se stanovi za izbeglice

U Valjevu, gradu koji učestvuje u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbeglica, pre četrnaest godina dodeljeni su im prvi stanovi i ukinut je kolektivni centar.
Poslednja zgrada sa 42 stana za izbeglice i socijalno ugrožene u Valjevu useljena je u oktobru 2009. godine. Nebojša Jonlija sa porodicom je među korisnicima stanova koji zakup plaćaju po povlašćenoj ceni.

U jednu od garsonjera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smešteni su i njegovi roditelji Bosiljka i Milovan Jonlija, izbegli iz Sarajeva.
"Promenio sam četiri privatna stana i svi su bili skuplji nego ovaj", kaže Jomlija. "E, sad je tu problematično što se sad pojavio neki novi dokument u kojem piše da je 0,5 evra, trebalo bi da bude ovo socijalno stanovanje, a mi plaćamo 1,2 evra po kvadratu."
Porodice sa bolesnim i starim članovima imaće pravo prioriteta u raspodeli novih 20 stanova za izbeglice u Valjevu.
Grad je odabrao lokaciju i obezbediće infrastrukturu u Novom naselju. Tu su 2004. izgrađene prve zgrade za izbegle i socijalno ugrožene, potom i za ratne vojne invalide 2008. godine.
"Mi smo veoma blizu formiranja predloga liste korisnika. Nama se na konkurs javilo negde oko 36 porodica, od tih 36 porodica biće podeljeno 20 stanova. Jedan određeni broj ne ispunjava uslove predviđene pravilnikom", rekao je Saša Isidorović, poverenik za izbeglice Grada Valjeva. "Svi oni koji misle da su na neki način oštećeni, moći će da Gradskom veću ulože žalbu."
Osim za stanove, izbegli i prognani u Valjevu mogli su da konkurišu i za 18 paketa građevinskog materijala u vrednosti devet i po hiljada evra. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.