Izvor: B92, 08.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak miting opozicije u Pozarevcu

Lideri vodecih opozicionih partija u Srbiji govorice azbucnim redosledom na mitingu u Pozarevcu, najavljenom za utorak u 15 sati u tom gradu, saopsteno je nakon sastanka organizacionog tima opozicije. Miting u Pozarevcu pod geslom "Stop teroru, za demokratske izbore" organizovan je u znak protesta zbog hapsenja trojice Pozarevljana 2. maja. Na mitingu ce govoriti Vladan Batic, Dragan Veselinov, Vuk Draskovic, Zoran Djindjic, Rasim Ljajic, Miodrag Isakov, Zarko Korac, Vojislav Kostunica, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dusan Mihajlovic, Dragoljub Micunovic i Vuk Obradovic. Na mitingu ce govoriti i predstavnik studentskog pokreta "Otpor", zatim Momcilo Trajkovic, Momcilo Perisic, Milan St. Protic, Nenad Canak i Nebojsa Covic.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Kostunica izjavio je za nas radio da je miting u Pozarevcu iznudjen verbalnim nasiljem vlasti. On je u intervjuu za emisiju "Apatrija", upozorio na opasnost od moguceg gradjanskog rata u Srbiji, ali i ukazao da opozicija u utorak ne sme dati vlastima nikakav povod za otpocinjanje pravog nasilja:

"Sigurno je da se vlast lomi i da je spremna da zaigra na poslednju kratu u jednom trenutku a to je jedan sirok unutrasnji sukob u Srbiji, nesto poput gradjanskog rata i pokusaj da se na taj nacin odrzi na vlasti. Ali nesto tako je istovremeno i kraj svake vlasti, no mislim da taj poslednji korak vlast nece preci, tako da ce se te pomahnitale strasti vratiti u neku kolotecinu".

Kostunica je na redovnom obracanju novinarima rekao da, pred nasiljem vlasti koje se pojacava, borba za vanredne demokratske izbore prelazi u drugi plan, jer je pre njih potrebno stvoriti atmosferu u kojoj ce glasanje moci da se odrzi. On je ocenio da izazivanje sukoba u Srbiji, kako se izrazio, "ide na ruku samo stranim faktorima koji zele dalje komadanje Srbije".

Predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic izrazio je na konferenciji za novinare uverenje da ce se na mitingu udruzene demokratske opozicije u Pozarevcu okupiti veliki broj gradjana. Ukoliko vlasti Pozarevca blokadom puteva pokusaju da opstruiraju odrzavanje mitinga, udruzena demokratska opozicija blokirace citavu Srbiju rekao je Batic i dodao:

"Naci ce ljudi nacina da stignu do Pozarevca, nije Pozarevac preko bela sveta. Pozarevac je tu i mora se biti u tom leglu fasizma u Srbiji. Jer 9. maj je Dan pobede nad fasizmom, a posto je tamo izvoriste fasizma, moramo ga pobediti tamo gde on izvire", izjavio je Batic.

U Pozarevcu, dan uoci mitinga ujedinjene srpske opozicije, vlada uobicajena atmosfera i, osim u lokalnim odborima opozicionih stranaka koji rade na pripremi tog skupa, nema znakova da je u tom gradu podignuta tenzija. U samom gradu nema ni plakata kojima bi se najavljivao miting, a tamnom farbom prebojeni su i svi simboli "Otpora". Pozarevcem dominiraju plakati kojima se saopstava da je u diskoteci "Madona", ciji je vlasnik Marko Milosevic, sin jugoslovenskog predsednika, otvoren konkurs za prijem novih konobara. Poslanik SPO-a Zivadin Jotic rekao je da ce se opozicija dobro pripremiti za obezbedjenje mitinga. "Ne ocekujem incidente ni vise represije nego inace. Atmosfera u gradu je napeta", rekao je Jotic.

Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" pozvali su, takodje, svoje clanove da dodju na miting opozicije u Pozarevcu. U saopstenju "Nezavisnost" navodi da je radnicima Srbije "dosta tlacenja i ponizenja koje vec deset godina dozivljavaju od nenarodne i antiradnicke vlasti".

Direktan prenos mitinga moci ce da se prati na sajtu www.freeB92.net

Link ce voditi sa naslovne strane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.