U toku susret Vučić - Vestervele

Izvor: Mondo, 20.Feb.2013, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku susret Vučić - Vestervele

U zdanju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke u Berlinu danas posle podne počeo je sastanak potpredsednika Vlade i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vučića sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom.

Šef nemačke diplomatije, u saopštenju, uoči sastanka, najavio je da će sa gostom iz Srbije razgovarati o evropskoj perspektivi Srbije, napretku u dijalogu Beograda i Prištine, kao i produbljivanju bilateralnih odnosa Srbije i Nemačke.

U delegaciji, koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na sastanaku sa Vesterveleom predvodi Vučić nalaze se i potpredsednik vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, predsednica skupštinskog Odbora za EU integracije Milica Delević i savetnik predsednika Republike Srbije Marko Đurić.

Vestervele je drugi Vučićev sagovornik tokom višednevne posete Nemačkoj, koju je započeo susretom sa ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom.

Nakon razgovora sa šefom nemačke diplomatije Vučić će se obratiti poslanicima Odbora nemačkog Bundestaga za prinadležnosti EU, na čijem je čelu demohrišćanin Gunter Krihbaum.

U tom odboru sedi 14 poslanika demohrišćana Merkelove, osam opozicionih socijaldemokrata, pet iz vladajućih liberala, četiri iz opozicione Levice, naslednice bivših istočno-nemačkih komunista i četiri iz opozicione partije Zeleni, čija je ''ikona'' bio nekadašnji šef nemačke diplomatije Joška Fišer.

Tu se nalazi još i 16 poslanika iz Evropskog parlamenta, različitih političkih orijentacija, ali, uglavnom, sličnih pogleda kada je u pitanju Kosovo i Srbija.

Na kraju dana predviđeno je da prvi potpredsednik srpske vlade govori u fondaciji Robert Boš, na konferenciji posvećenoj evropskoj integraciji Balkana.

Nije čak isključeno i da se Vučić vidi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uoči posete Berlinu Vučić je najavio da će sagovornicima reći da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU i da ima veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora.

"U Berlinu nemamo šta da krijemo. Reći ćemo jasno da su Srbija, njeni građani i Vlada, zaslužili da dobiju datum za početak pregovora sa EU. Imam veliku nadu, ali i strepnju od konačnog ishoda razgovora", izjavio je Vučić za "Novosti".

Uoči puta u Nemačku i susreta sa ključnim ljudima tamošnje administracije, koji može da bude preloman za naše dalje kretanje na evropskoj magistrali, ali i za buduće poteze na domaćoj političkoj sceni, Vučić očekuje mnogo pohvala, ali ne krije da će njegovi sagovornici iz najuticajnije države EU imati i zahteve.

"Od svojih nemačkih domaćina očekujem podršku za naše reforme u pravosuđu i ekonomiji, kao i za dijalog sa Prištinom, koji je njima, možda, i važniji. Dokazali smo i da u Srbiji postoji izražena politička volja za bespoštednom borbom protiv korupcije i kriminala. U tom smislu nezaobilazni su krivični i zakon o krivičnom postupku, čije su izmene nedavno usvojene. A, u pripremi su zakon o izvršenju krivičnih sankcija i strategija za borbu protiv korupcije, koji će vrlo brzo biti doneti", najavio je prvi potpredsednik Vlade.

On nema dilemu da bi pozitivni signali iz Berlina učvrstili Srbiju na evropskom putu i otvorili je za investicije ne samo sa našeg kontinenta već i iz Azije.

"Zato u Berlinu neću kriti da bi izostanak datuma bio veliko razočaranje za naš narod", rekao je Vučić.

"Novosti" pišu da su aduti Beograda ispunjenost programa za integraciju u EU sa 88 odsto, da je od planiranih 1.172 propisa, usvojeno 1.030, da su očigledni rezultati u borbi protiv korupcije. Među adutima su i reforma pravosuđa i ekonomskog sektora, poboljšan položaj manjina i unapređena sloboda medija i status nezavisnih tela.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Nenad Petrović)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nemačka: Datum zavisi od dijaloga u Briselu

Izvor: Mondo, 20.Feb.2013

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas da je Nemačka istinski zainteresovana za napredak Srbije na putu ka EU, a da datum pregovora zavisi od ishoda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu...Posle susreta sa Vesterveleom, Vučić je rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Nemačkom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.