Izvor: B92, 29.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku proslave ubijen Srbin u Pristini a tesko povredjene i dve zene

Slaveci albanski drzavni praznik, Dan zastave, grupa kosovskih Albanaca ubila je u toku noci izmedju nedelje i ponedeljka u centru Pristine 62-godisnjeg Dragoslava Basica, profesora pristinskog Univerziteta, i tesko pretukla njegovu suprugu Dragicu i tastu Borku Jovanovic. Lekari u bolnici u Kosovu Polju rekli su agenciji Beta da je Basic najpre pretucen, a da je zatim u njega pucano iz vatrenog oruzja, nakon cega je preminuo na putu ka bolnici. Dragica Basic i Borka Jovanovic zadobile su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teske prelome lobanje, imaju potres mozga i prebacene su u nisku bolnicu radi daljeg lecenja.

Govoreci o detaljima ovog zlocina portparol UNMIK-a Suzan Manuel je za B2 92 rekla: "Tokom vikenda pristinske ulice bile su zagusene Albancima koji su slavili Dan zastave. Nocas oko pola jedan, na glavnom putu u naselju Dardanija, masa je opkolila automobil sa troje starijih Srba. Izvukli su ih iz automobila, koji su potom prevrnuli i zapalili. 62-godisnji muskarac, gradjanin Pristine, ustreljen je iz vatrenog oruzja, a njegova majka i tasta su pretucene. Policajci UNMIK-a bili su u blizini, ali nisu mogli nista da ucine jer su bili brojcano nadjacani. Oko automobila je bilo stotinak ljudi, od kojih su mnogi imali oruzje. Ne znam da li su identifikovani direktni svedoci, ali se do sada niko od ocevidaca nije prijavio, niti je iko intervenisao tokom napada, rekla je Suzan Manuel. Ona je dodala da su sef UNMIK-a Bernar Kusner i komandant KFOR-a Klaus Rajnhart najostrije osudili ovaj napad.

Kako prenosi Rojters, Rajnhart je rekao da je vecina proslava sirom pokrajine u nedelju bila "mirna i dostojanstvena", ali da je napad u Pristini pokazao drugu stranu kosovskog drustva. "Zaprepascen sam onim sto se desilo. Po meni, to otkriva osnovni nedostatak humanosti kod ljudi na ulici i visok stepen netrpeljivosti kod napadaca i prolaznika. Ovakvi incidenti mogu samo stati na put razvoja Kosova u demokratsko drustvo", konastatovao je nemacki general.

Portparol KFOR-a Rolan Lavoa izjavio je nasem programu da istragu o ubistvu u Pristini vodi policija UNMIK-a. On je, takodje, rekao da su dva Albanca ubijena u pucnjavi koja je izbila u nedelju uvece u jednom kaficu u Gnjilanu dodajuci da su tom prilikom povredjena i petorica muskaraca, od kojih dvojica policajaca UNMIK-a. Napadaci su uspeli da pobegnu, ali je iz kuce jednog od osumnjicenih konfiskovana jedna kolicina oruzja, kao i cetiri uniforme bivse OVK.

KFOR je u Orahovcu uhapsio dvojicu Srba kod kojih je pronasao dve rucne bombe i jedan pistolj, saopstili su srpski izvori iz tog grada. Radio-amateri su Beti preneli da su se Srbi u Orahovcu "samoorganizovali" u strahu od napada Albanaca zbog proslave Dana zastave i postavili nocne straze u neposrednoj blizini fizickog razdvajanja albanskog sa srpskim delom Orahovca. Portparol KFOR-a potvrdio je ovu informaciju za B2 92, dodajuci da su dvojica Srba uhapsena nakon sto su pucali u vazduh iz automatskog oruzja i objasnio: "Svako ko koristi vatreno oruzje bice uhapsen na licu mesta, bez obzira na etnicko poreklo. Ti momci su pucali u vazduh i mi smo imali puno pravo da ih uhapsimo, jer mi ne mozemo unapred da znamo kakve su njihove namere". Upitan da li je KFOR uhapsio ijednog od Albanaca koji su proteklih dana sirom pokrajine slavili pucajuci u vazduh, Lavoa je odgovorio da su zbog nelegalnog posedovanja oruzja uhapsena dvojica Albanaca u razlicitim delovima Kosova, a da je istim povodom policija UNMIK-a u Pristini privela pet lica, cije etnicko poreklo nije saopsteno. "Poslednjih dana bilo je dosta bucno, ali to su uglavnom bile petarde. Nije bilo toliko pucnjave iz vatrenog oruzja koliko smo mislili i verovatno je zbog toga uhapsen tako mali broj lica", rekao je za B292 portparol KFOR-a Rolan Lavoa. Lavoa je dodao i da je u Podujevu u toku noci pronadjeno telo jednog ubijenog kosovskog Albanca koji je ubijen iz vatrenog oruzja, saopstio je on. Kako je rekao portparol KFOR-a, policija UNMIK-a je u nedelju prijavila da je sedam kilometara severoistocno od Pristine pronadjeno telo jedne zene. Preliminarna istraga je pokazala da je ona ubijena pre nedelju dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.