U toku SUDBONOSNI pregovori: Mugabe odbija da preda vlast, opozicija insistira, Gejs ipak uz muža?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Nov.2017, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku SUDBONOSNI pregovori: Mugabe odbija da preda vlast, opozicija insistira, Gejs ipak uz muža?!

Pregovori se odvijaju u Plavoj kući - rezidenciji predsednika Roberta Mugabea

Državni list Zimbabvea objavio je, kako tvrdi, nove fotografije sastanka predsednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Konstantinom Čivengom, dok se razgovori o razrešenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju.

Pročitajte i:

Lider opozcije Morgan Cvangiraj je poručio da bi Mugabe trebalo da podnese ostavku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u interesu zemlje.

Istovremeno, agencija Rojters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razrešile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom ženom Grejs u raskošnoj "Plavoj kući", tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namerava da podnese ostavku pre izbora zakazanih za sledeću godinu.

Pročitajte i:

- To je neka vrsta ćorsokaka. Oni insistiraju da predsednik mora da okonča svoj mandat - kazao je izvor.

Privremeno preuzimanje vlasti od strane armije ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema bezbednosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao "Veliki stari čovek" afričke politike, podseća Rojters.

Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat, javio je prethodno Rojters.

Foto: Reuters

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dok traju pregovori " Mugabe se slika s generalom / FOTO

Izvor: B92, 16.Nov.2017

Državni list Zimbabvea objavio je, kako tvrdi, nove fotografije sastanka predsednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Konstantinom Čivengom...To je učinjeno dok se razgovori o razrešenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju...Fotografije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.