U susret konstituisanoj skupštini

Izvor: B92, 03.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret konstituisanoj skupštini

Beograd -- Skupština se konstituiše verifikacijom najmanje dve trećine poslaničkih mandata. Radikali zahtevaju hitnu sednicu zbog Kosova.

Savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavio je da bi bilo "izvanredno" kada bi se novi saziv parlamenta sastao pre nastavka pregovora o Kosovu, kako bi bio formiran legalan pregovarački tim.

"Narodna skupština može da se sazove, bilo u novom sazivu, što bi bilo izvanredno, bilo u starom, ali postoji problem sa novim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima na šest biračkih mesta, zakazanim za 8. februar. Ali i pored toga, taj saziv može da se sazove kasnije. Postoji važeća narodna skupština koja nije izgubla manadat, ona gubi mandat tek verifiakcijom dve trećine poslanika nove. To je sledeći korak, narodna skupština će odlučiti o svemu", kaže Simić.

Slobodan Vučetić (Danas)

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da vlada nema legitimitet samo u situacijama kada je skupština raspuštena, kada se vladi izglasa nepoverenje ili ukoliko predsednik Vlade podnese ostavku. Pošto se nijedna od ovih situacija nije desila, Vučetić smatra da vlada ima kapacitet za pregovore.

"Vlada treba da se suzdržava od donošenja krupnih odluka, sem u slučaju velike državne nužde. To bi značilo u ovim danima da bi neke komunikacije sa međunarodnom zajednicom vezano za Kosovo postojeći državni organi trebalo da obave na nivou svojih kapaciteta", smatra bivši predsednik Ustavnog suda.

Vučetić ocenjuje da je dobra odluka o ponavljanju izbora na šest biračkih mesta, bez obzira što to neće uticati na konačan rezultat izbora: "Još ne znamo da li će možda jedan mandat biti pomeren od jedne stranke prema drugoj, ali odluka Vrhovnog suda je zakonita i neće poremetiti rokove".

Prema njegovim rečima, skupština bi mogla da bude konstitutisana u vrlo kratkom roku, znatno pre isteka starog roka, 24. februara, bez obzira na ponavljanje izbora na šest biračkih mesta. On je kazao da će Skupština imati pun ustavno-pravni kapacitet i moći će da donosi sve odluke posle konstitutivne sednice.

Radikali za hitnu sednicu Skupštine

Ukoliko ne bude saglasnosti za sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije, moguće je verifikovati mandate novoizabranih poslanika i u ponedeljak održati sednicu parlamenta na kojoj bi se odlučivalo o Kosovu, saopštila je Srpska radikalna stranka.

"SRS zahteva od predsednika Skupštine Srbije, predsednika i premijera Srbije da zakažu hitnu sednicu parlameta na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio predlog Martija Ahtisarija za Kosovo, reakcija države na taj plan, kao i situacija na Kosovu", piše u saopštenju.

Radikali smatraju da je potpuno "besmisleno da predsednik Srbije Boris Tadić šefovima stranaka zakazuje upoznavanje sa Ahtisarijevim predlogom, jer Srbija nema vremena za gubljenje i hitno mora da donosi ozbiljne, trezvene i jasne odluke".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.