Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U susret OI u Riju: Tekvondo

Tekvondo je tradicionalna korejska borilačka vještina koju vježbaju sportisti u 188 zemalja svijeta. Danas se tekvondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 miliona.

Tekvondo datira iz perioda korejska tri kraljevstva (oko 50 godina prije nove ere), kada su ratnici Sila dinastije počeli da razvijaju borilačku vještinu Taekkyon. Njeno ime dolazi iz riječi Tae, što znači udariti nogom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Kwon - udariti rukom i Do - put. Shodno tome u borbama u tekvondou se koriste ruke i noge, a zaštini znak ovog sporta je veliki broj kombinacija udaraca.

Početkom 20. vijeka tekvondo postaje dominantna forma borilačkih vještina u Koreji. Ubrzo ova vještina postaje nacionalna vještina i kao takva je promovisana širom svijeta. Godine 1973. osnovana je Svjetska tekvondo federacija (WTF) i iste godine je prvo svjetsko prvenstvo u tekvondou organizovano u Seulu.

Tekvondo je jedna od samo dvije (druga je džudo) azijske borilačke vještine koje su uključene u program Igara. Prvi put je prikazana na Igrama kao demonstracioni sport 1988. godine u Seulu, a zvanično uključena u program Igara 2000. godine u Sidneju. Borbe tekvondoa na OI se odvijaju po pravilima WTF-a, a sastoje se od tri runde od dvije minute, po pravilima potpunog udarca-dodira tzv. full contact. Borba se završava nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili prebrojavanjem bodova na kraju meča. U slučaju neriješenog rezultata, održava se dodatna runda po principu zlatnog boda. Ako je rezultat na kraju dodatne runde i dalje izjednačen, sudija određuje pobjednika odlukom o superiornosti.

Dozvoljene tehnike su udarci šakom u tijelo, te udarci nogama iznad pojasa (udarci mogu biti i iz okreta). Udarac u tijelo vrijedi jedan bod, udarac u glavu tri boda, a ako je iz okreta četiri boda. Za nedozvoljene radnje dobijaju se opomene, dvije opomene predstavljaju negativan bod. U slučaju težih prekršaja sudija može automatski dodijeliti negativan bod. Četiri negativna boda donose diskvalifikaciju. Od OI u Londonu koriste se štitnici u kojima su senzori, koji javljaju radio-signalom sudijskom stolu da je zabilježen udarac, a senzori su i u navlaci na stopalu. U Riju će prvi put takmičari i u štitnicima za glavu imati senzore udarca.

Bodovi se dodjeljuju za udarce nogom i rukom u glavu ili tijelo

Težinske kategorije

Muškarci     Žene

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.