U subotu jubilarni Pančevački džez festival

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu jubilarni Pančevački džez festival

PANČEVO -

Jubilarno petnaesto izdanje Pančevačkog džez festivala održaće se u Kulturnom centru Pančeva 10. i 11. novembra. Očekuju vas nastupi legendarnog saksofoniste Kennyja Gerretta, izvrsne pevačice Stacey Kent, jednog od najznačajnjih evropskih pijanista Erica Legninija...

"U subotu i nedelju održaće se jubilarni 15. pančevački džez festival. Kao i do sada, publika će zahvaljujući koncepciji festivala imati prilike da vidi svetske zvezde, kao i nastupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaćih muzičara. Pažljivim odabirom i idejom: sadržaj ispred forme, PJF se bitno razlikuje od ostalih u regionu, a samim tim je među muzičarima jedan od najomiljenijih", izjavio je Dušan Ivanišević, umetnički direktor festivala.

Prvog festivalskog dana u dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće jedan od najpoznatijih evropskih džez pijanista Eric Legnini (20.30), uz pratnju dva vrsna muzičara, kao i legendarni američki saksofonista Kenny Garrett sa svojim kvintetom (22).

Pančevački džez festival je pokrenut 1998. godine i od tada su na njemu nastupali mnogi renomirani svetski izvođači, kao i najcenjeniji džez umetnici domaće scene. Tako je za 14 godina postojanja Festival ugostio poznata imena kao što su, između ostalog: Mike Stern, Dave Weckl, Roy Hargrove, Eddie Henderson, Denise Janah, Adriane Muttenthaler, Lynne Arriale, Bojan Zulfikarpasić, Victor Bailey, Hubert Tubbs, i drugi…

Festival najčešće prati i izložba fotografija, a 2008. godine objavljena je publikacija posvećena 10. godišnjici postojanja manifestacije.

Garrett je nedavno proglašen najboljim alt saksofonistom na svetu za 2012. godinu po čitaocima renomiranog džez časopisa DownBeat.

Nakon njihovih nastupa, u foajeu KC Pančeva od 23.30 časova biće održan jam session sa gostima festivala i poznatim domaćim džez muzičarima.

Dan kasnije, 11. novembra, Pančevo će ugostiti izvrsnu američku pevačicu osobenog glasa Stacey Kent (22).



Njen glas je u klasi vokala najvećih džez pevačica kao što su Bili Holidej i Ela Ficdžerald, a njen stil pevanja neki porede sa izvedbama čuvenog Net King Kola.

U dvorani Kulturnog centra Pančeva pre nje sviraće Pančevo All Stars Band (20.30), sastavljen od najboljih pančevačkih džezera, dok će nakon njenog koncerta, od 23.30 sati, u foajeu KC Pančeva biti održan jam session sa gostima festivala i poznatim domaćim džez muzičarima, uključujući Big Bend džez omladine Vojvodine, pod dirigentskom palicom Aleksandra Jaćimovića.

Ulaznice za 10. novembar su rasprodate sedam dana pre početka festivala, a za drugo festivalsko veče ih po ceni od 400 dinara ima još vrlo malo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.