U srpskom zdravstvu ni ne znaju šta nam treba

Izvor: Mondo, 28.Maj.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U srpskom zdravstvu ni ne znaju šta nam treba

Usred priče o centralizaciji nabavki postaje jasno da Srbija ne zna ni šta joj tačno treba, a da bi to kroz javne nabavke mogla da snabdeva sa jednog mesta.

Pitanje centralizacije javnih nabavki, koje je ovih dana u žiži javnosti pre svega zbog skandala se nastašicom pojedinih lekova u apotekama, dobija sve tamnije i tamnije tonove.

Posle uobičajenih i uopštenih izjava da nam je centralizacija neophodna, koje je juče državni sekretar u resornom ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << potkrepio sa podatkom da je mahinacijama u poslednjih desetak godina u privatne džepove "skrenuto" 15 milijardi evra, sada ispada da u Srbiji ne postoji ni registar onoga što nam za zdravlje građana svakodneno treba.

Naime, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić izjavio je da čemo pravi plan potreba zdravstva Srbije imati tek za koju godinu.

Ilić je danas, na okruglom stolu "Boljka zdravstva - javne nabavke i korupcija", ocenio da je uvođenje centralizovanih javnih nabavki dugotrajan proces koji treba usaglašavati i da je neophodno sačiniti sistematičan plan potreba zdravstva Srbije.

"Mi ćemo za 2014. godinu imati okvir onoga što će biti centralizovano snabdevano u zdravstvu Srbije, ali to nije pravi plan potreba zdravstva Srbije. Taj plan potreba zdravstva Srbije se mora uraditi sistematično i on će se uraditi tako što će se prvo uraditi plan zdravstvene zaštite, pa onda na bazi potreba koje proističu iz njega plan potreba svake ustanove", rekao je Ilić na Tanjugovom okruglom stolu.

Istovremeno Ilić je odbacio tvrdnje da ta institucija nema kapacitet da izračuna potrebe zdravstva u Srbiji i istakao da se ne radi o tome da je administracija te ustanove nesposobna da uradi adekvatan plan, nego o velikoj odgovornosti da uradi pravi plan potreba zdravstva Srbije.

On je dodao da je intencija "Batuta" da taj plan napravi u onoj fazi u kojoj će biti u mogućnosti da utiče na konačnu izradu budžeta Srbije.

Ilić je napomenuo da ne postoji zemlja koja je preko noći uvela centralizovane javne nabavke, kao i da je to proces koji traje i koji se usaglašava.

Ilić je istakao i da "Batut" nema veze sa činjenicom da u jednom trenutku nije bilo insulina u apotekama, odnosno pojedinim lancima apoteka.

"Mi snosimo odgovornost kao ustanova koja prati zdravstveno stanje stanovništva, ali to nije deo nečega što predstavlja odgovornost te institucije", napomenuo je Ilić.

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.