U slučaju da DŽINOVSKI ASTEROID krene ka Zemlji, ovo su TRI SCENARIJA ZA SPAS

Izvor: Blic, 02.Avg.2017, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slučaju da DŽINOVSKI ASTEROID krene ka Zemlji, ovo su TRI SCENARIJA ZA SPAS

U slučaju da veći asteroid krene prema Zemlji, a naučnici ga kasno primete, preostaje samo jedan način da se spreči velika nesreća ili "smak sveta" - da se taj objekat uništi raketom.

NASA je opisala tri različite metode kojima bi se borila protiv zamišljenog asteroida koji preti planeti. Jedan je da pošalje ogromnu letelicu koja bi, koristeći svoju gravitaciju, skrenula asteroid sa putanje.

Drugi način je da jedna ili više letelica izvrše kinetički udar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na taj način promene brzinu i kurs asteroida.

Treći scenario bio bi identičan onome u filmu "Armagedon", kada bi NASA poslala "bombu" koja bi raznela asteroid ili ga delimično skrenula sa kursa.

- To bi bio poslednji scenario ako bi isticalo vreme, ali definitivno najefikasniji. Bilo bi potrebno mnogo koordinacije i odobrenje Vlade SAD, ali i drugih zemalja - pojašnjava Linli DŽonson, direktor kancelarije za planetarnu odbranu NASA.

Sunčev sistem je pun potencijalno opasnih objekata, kao što su asteoridi, koje naučnici prate kako bi što pre mogli da reaguju ukoliko procene da su pretnja po planetu.

- Trenutno pratimo oko 8.000 objekata, ali toliko toga neotkrivenog još postoji u Sunčevom sistemu. Verujemo da ima dvostruko više objekata koje takođe moramo da nađemo - navodi Džonson, a prenosi "Sputnjik".

Udari asteroida su sada predvidivi i mogu se sprečiti.

- ko ih pronađemo pre udara, možemo tačno da predvidimo njihovu putanju i vreme udara. Sada imamo i tehnologiju da sprečimo da do toga dođe - kaže Džonson.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.