U slozi Božur cveta

Izvor: Vesti-online.com, 27.Maj.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slozi Božur cveta

U Osnabriku pri Hramu Svetog Georgija već duži niz godina postoji folklor koji nosi ime Božur. Okupljanje igrača je oličenje sloge parohijana, a naročito roditelja koji redovno dovode svoju decu na nedeljne probe.

Igrači su podeljeni u tri grupe prema uzrastu i sa njima vežba Biljana Dabić, a u svemu ima podršku Ivane Jakšić. One nesebično poklanjaju svoje vreme, umeće i tako privlače sve veći broj igrača. Nedavno je Božur izrazio svoju zahvalnost ovim damama lepim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << gestom.

Biljani je uručena čestitka za rođendan, a Ivani dar za trud koji je uložila šijući nišavske haljine za stariju grupu. Obe su uz bombonjere dobile i prigodne novčane kupone.

Biljana Dabić je za "Vesti" objasnila:

- Svi igrači su do sada imali nošnje, ali su one različite. Naša dugogodišnja težnja da se svi obuku u iste nošnje konačno se ostvarila. Zahvaljujući umeću i požrtvovanosti naše Ivane koja je odvojila vreme i sašila devet haljina za devojke najstarije grupe u stilu nošnje nišavskog kraja, najstarija grupa je zablistala. Oko nošnji za srednju i mlađu grupu smo se zajednički potrudili i obukli smo ih takođe jednoobrazno.

Za hramovnu slavu Đurđevdan crkveni folklor Božur je nastupio ispred hrama Svetog Georgija u Osnabriku izvodeći svoj bogat repertoar, a pored izvanredne igre zapažene su i nove nošnje koje su doprinele lepoti nastupa.

Naredne probe će biti posvećene pripremama za nastup na gradskoj manifestaciji Dan stranaca za koji se priprema bogat program. Starija grupa uvežbava igru "Nišava", srednja "Vlajnice", a najmlađi "Kraljevo kolo", a na repertoaru su i "Šumadija", "Leskovački voz", "Makazice" i "Vlaško nadigravanje".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.