U slavu španskih boraca

Izvor: RTS, 23.Feb.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U slavu španskih boraca

Ideali boraca Španskog građanskog rata, težnje za slobodom, pravdom, demokratijom i otpor fašizmu i agresiji, vrednosti su utkane i u temelje današnje Srbije, rekao ministar Vuk Jeremić na otkrivanju spomen-ploče jugoslovenskim borcima u Španskom građanskom ratu u Madridu.

Otkrivanjem spomen-ploče jugoslovenskim borcima u internacionalnim brigadama u Španskom građanskom ratu izražava se duboko poštovanja prema idealima i snovima boraca o slobodi i pravednijem svetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Ideja odbrane španske republike - kao simbola slobode, progresa i demokratije, naspram aveti fašizma koji se širio iz srca Evrope - bila je inspiracija milionima ljudi širom sveta", istakao je Jeremić u Madridu.

"Ti ideali su ih doveli u pomoć Republici, kao i njihove drugove sa svih kontinenata", dodao je ministar na madridskom groblju Fuenkaral.

Jeremić je podsetio da je u redovima internacionalnih brigada bilo 1750 boraca iz Srbije ili Jugoslavije, od kojih je u borbama u Španiji život izgubio svaki drugi. Oni koji su se vratili u otadžbinu su se kao istinske patriote priključili ustanku protiv fašističkih okupatora u svojoj zemlji, dodao je on.

Sile koje su izašle kao vojni, ali ne i moralni, pobednici u španskom građanskom ratu, poražene su 9. maja 1945, istakao je šef srpske diplomatije i podsetio da će ove godine Evropa obeležiti 65. godišnjicu pobede nad tim silama.

"Na doprinosu svih onih koji su se borili, kao i ovde u Španiji, za slobodu i bolju sutrašnjicu - počeli su da se grade temelji jedne drugačije, demokratske, prosperitetne ujedinjene Evrope. U takvu Evropsku uniju ušla je 1986. i Kraljevina Španija, a istim putem sada napreduje Srbija, kao i čitav balkanski region", nagalsio je ministar Jeremić.

U Srbiji španskih boraca više nema, rekao je Jermić, ali da je sačuvano sećanje i ideali tog vremena - težnje za slobodom, pravdom, demokratijom i otpor diktaturama, fašizmu i agresiji - vrednosti koje su utkane i u temelje današnje Srbije.

Ova spomen ploča je zato postavljena da "prenese istinu sadašnjim generacijama i generacijama koje dolaze", naglasio je ministar inostranih poslova Srbije.

Vuk Jeremić se zahvalio Udruženju potomaka španskih boraca u egzilu i Ambasadi Srbije u Madridu koji su organizovali postavljanje ploče.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.