U šest gradova moguće dati matične ćelije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U šest gradova moguće dati matične ćelije

BEOGRAD - Porodilišta u šest gradova u Srbiji omogućila su ženama uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce neposredno posle porođaja.

Tim ćelijama. koje se čuvaju u specijalnim bankama u inostranstvu, u budućnosti će moći da se leči 75 težih oboljenja tad rođenog deteta.

Stručnjak za matične ćelije i ginekolog Mima Fazlagić rekla je agenciji Beta da je do sad to uradilo nekoliko stotina žena u porodilištima u Novom Sadu, Beogradu, Smederevskoj Palanci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jagodini, Vršcu i Užicu.

"Te bolnice su dobile dozvolu Ministarstva zdravlja da se bave uzimanjem ćelija iz pupcanika, što znači da imaju obučen kadar da sprovede taj postupak, da se obavi transport, zamrzavanje i drugo", kazala je Fazlagić.

Prema njenim rečima, radi se lakom i bezbolnom postupku, a matične ćelije se uzimaju iz pupčane vrpce neposredno posle porođaja, pa se ne dodiruju ni majka ni beba.

Ćelije se zamrzavaju, a u budućoj potencijalnoj terapiji najviše će odgovarati osobi koja je rođena, ali i njenoj braći i sestrama pošto je mogućnost poklapanja 50 odsto.

U Srbiji je u planu za narednu godinu otvaranje javne banke u kojoj bi se čuvale matične ćelije i koristile po potrebi, poput krvi.

"Privatne banke čuvaju matične ćelije isključivo za osobu čije su, a javne uzimaju prema potrebama od raspoloživih", rekla je ona.

Prema rečima Mime Fazlagić, u Srbiji je povećano interesovanje za čuvanje tih ćelija, a postupak se sprovodi poslednje tri godine.

Čuvanje matičnih ćelija nije vremenski ograničeno. Prvatne klinike u inostranstvu najčecće naplaćuju oko 1.800 evra zadvadeset godina čuvanja ćelija.

"Plaća se pošto se postupak uspešno sprovede i ćelije zamrznu", istakla je lekarka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.