U seriji Domovina vide se poruke Ova serija je rasistička

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U seriji "Domovina" vide se poruke "Ova serija je rasistička"

Grafiti umetnici koje su producenti serije "Domovina" (Homeland) unajmili da natpisima na zidovima doprinesu autentičnosti izbegličkog kampa u Bejrutu, porukama na arapskom jeziku kritikovali su tu seriju kao rasističku.

U epizodi emitovanoj u SAD u nedelju, koja je smeštena u izbegličkom kampu koji vodi Hezbolah u Libanu, ali snimljena u Berlinu, glavna glumica Kler Dejns prolazi pored slogana "Domovina je rasistička" i "Domovina je vic i nija nas nasmejala".

Berlinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grafiti umetnik Stoun (Stone) rekao je danas da on i njegova dva druga isprva nisu hteli da prihvate posao kada su ih kontaktirali producenti, ali su odlučili da ponudu iskoriste da izraze svoje mišljenje o seriji. Tri umetnika su u saopštenju navela da je "serija dobila reputaciju najzatucanijeg programa na televiziji zbog netačnog, jednoobraznog i veoma pristrasnog prikazivanja Arapa, Pakistanaca i Avganistanaca, kao i veoma lošeg predstavljanja gradova Bejruta, Islamabada i takozvanog muslimanskog sveta uopšte".

"U samoj prvoj sezoni 'Domovine' američkoj javnosti je objašnjeno da je Al-Kaida zapravo iranski poduhvat. Prema priči, ne samo da ima bliske veze s Hezbolahom, već Al-Kaida traži osvetu protiv SAD u ime Irana", naveli su umetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun.

Na sastanku su im, prema njihovom saopštenju, predate slike "proasadovskih grafita - valjda prirodnih u sirijskim izbegličkom kampu". Umesto traženog oni su pisali razne druge poruke poput "Domovina NIJE serija" i "Ova serija ne predstavlja stavove umetnika".

Producenti nisu proveravali poruke na arapskom. "Sadržaj ispisan na zidovima nije bio predmet pažnje. U njihovim očima, arapski natpisi su samo vizuelni dodatak koji kompletira horor-fantaziju Bliskog istoka, poster sliku koja dehumanizuje ceo region na bezljudske figure u crnim burkama i pored toga, ove sezone, na izbeglice", naveli su umetnici.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.