U selu Vučak samo dva đaka

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selu Vučak samo dva đaka

IVANjICA - Selo Vučak nalazi se u podnožju planine Golija i jedino je u opštini Ivanjica koje nema ni jedan metar asfaltnog puta, ali se u njemu nalazi četvorogodišnja škola "Svetozar Marković", a u njoj samo dva đaka. Ova kuća znanja nekada je bila ponos kraja, a danas jedva opstaje sa braćom Dramićanin, Ivanom predškolcem i Milošem, učenikom trećeg razreda, učiteljicom i pomoćnim radnikom. Mnogi poznati lekari, inženjeri, ekonomisti i drugi stručnjaci koji uspešno rade u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i širom sveta, prva slova i brojeve naučili su u ovoj školi. Kada Ivan i Miloš završe četiri razreda, ova obrazovna ustanova, sva je prilika, biće zatvorena, a ostaće samo priča o preko 30 ljudi od struke i intelektualaca koji su se opismenili u Vučaku. Igrom sudbine mnoge seoske škole doprinele su odumiranju srpskih sela, jer su obrazovanjem otvarale put mladeži željne života i poslova u gradu. "Ovde sam učio kada je bilo i po 60 učenika, sada radim u školi, i veoma mi je teško što se ne čuju dečja graja i zvona. Danas samo dva brata sede u klupama, u kojima nekada nije bilo mesta za sve učenike", priča pomoćni radnik, Mirčeta Dramićanin. Dva preostala učenika kažu da bi voleli da u svojoj učionici imaju računar, kako bi mogli da vide šta se dešava u svetu, van njihovog sela. "U školi sam na određeno vreme, žalosno je raditi samo sa dva učenika. Istina je da mogu da im posvetim više pažnje kada ih je manje, ali je ipak lepše kada ima mnogo dece, što ovde nije slučaj. Mališani su izrazili želju za kompjuterom, i bilo bi lepo da se, pre nego što zauvek napuste školu, obuče i za rad na računaru", navodi učiteljica Ivana Đogatović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vučak: Spala škola na dva đaka

Izvor: B92, 15.Apr.2014

Ivanjica -- Selo Vučak nalazi se u podnožju planine Golija i jedino je u opštini Ivanjica koje nema ni jedan metar asfaltnog puta, ali ima školu i u njoj samo dva đaka...Četvorogodišnju školu "Svetozar Marković", u selu Vučak pohađa samo dva učenika...Ova kuća znanja nekada je bila ponos...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.