U selu Janka Veselinovića ove godine nema nijednog đaka prvaka: U celoj Mačvi učionice sve praznije

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2020, 12:32

U selu Janka Veselinovića ove godine nema nijednog đaka prvaka: U celoj Mačvi učionice sve praznije

U celoj opštini sa nešto više od 26.000 stanovnika svega 208 mališana kreće u prvi razred

Mačva je i danas "bogata cura", kako ju je davno opisao Janko Veselinović. "Sve što se u njenu crnu utrobi baci, donosi bogata ploda", pisao je Janko.

Nije se mnogo toga promenilo iz vremena velikog književnika - u selima širom ravnice vredni ljudi i danas obrađuju zemlju, ali je bogata Mačva dosta siromašnija - ljudima. Odavde ih odlazi sve više, a rađa se sve manje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dece, pa su na početku nove školske godine učionice u školama - sve praznije.

Upravo je Glogovac, selo u kojem počiva Janko Veselinović i gde radi izdvojeno odeljenje osmogodišnje škole koja nosi ime velikog književnika, primer sumorne i tužne slike Mačve.

U ovom selu ove godine nema đaka prvaka, dok će u celoj opštini sa nešto više od 26.000 stanovnika svega 208 mališana u utorak prvi put zakoračiti u školu.

- Mladi odlaze jer ne pronalaze interes u poljoprivredi. Nije samo u selima malo dece. Osnovna škola u Bogatiću je najveća u opštini, a prošle godine, prvi put u istoriji dugoj skoro 200 godina u prvom razredu smo imali svega dva odeljenja, dok ih je ranije uvek bilo najmanje tri. Iako se u našu školu u više razrede upisuju i deca iz okolnih sela, prošle godine smo jedva formirali četiri odeljenja petog razreda - kaže Milorad Ercegovčević, direktor Osnovne škole"Mika Mitrović".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.