U selima oko Paraćina 35 obolelih od žutice

Izvor: Press, 09.Jan.2013, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U selima oko Paraćina 35 obolelih od žutice

Od virusnog hepatitisa A boluje 26 osoba iz Drenovca kod Paraćina gde je septembra prošle godine zabeležen prvi slučaj, četvoro obolelih je iz Golubovca, dvoje iz Sikirice, a po jedan iz Paraćina, Ćuprije i Beograda.
Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Goran Radovanović rekao je da je, po evidenciji te ustanove, poslednji oboleo žitelj sela Sikirica kod Paraćina, koji je često odlazio u Drenovac da pomaže osobi koja pati od dijabetesa.
"Tom prilikom dolazio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u kontakt sa svojom tetkom koja je iz Beograda. U razgovoru sa obolelim saznali smo da se ona razbolela pre mesec dana i da se vratila u Beograd kako bi se javila svom lekaru.
Njen slučaj ubraja se među obolele u epidemiji u Drenovcu", objasnio je Radovanović.
Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji je troje obolelih od žutice. Osim u paraćinskoj i ćuprijskoj opštini, u ostalim opštinama Pomoravskog okruga za sada nema obolelih.
Na području Pomoravskog okruga epidemije zarazne žutice nije bilo 12 godina, a zaraza se ciklično javlja na šest do sedam godina.
Pretpostavlja se da je epidemija preneta iz sela Mozgovo kod Aleksinca. U opštini Aleksinac od početka leta prošle godine od zarazne žutice obolelo je više od 100 osoba.
Zarazna žutica spada u bolesti prljavih ruku, a simptomi su visoka temperature, glavobolja, malaksalost i mučnina, dok je period inkubacije oko mesec dana.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

U selima oko Paraćina 35 obolelih od žutice

Izvor: Kurir, 09.Jan.2013

Poslednji oboleo je žitelj sela Sikirica kod Paraćina koji je često odlazio u Drenovac da pomaže osobi koja pati od dijabetesa, rekao epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji Goran Radovanović..ĆUPRIJA - Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji registrovao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.