U šabačkom kraju najugroženije selo Miokus

Izvor: RTS, 30.Maj.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U šabačkom kraju najugroženije selo Miokus

U šabačkom kraju najugroženije je selo Miokus. Reka Dobrava poplavila je većinu oranica, a brojne kuće još uvek su pod vodom.

Da bi spasili 30 krava i junica od nabujale Dobrave, Galonići su ih podigli na tavan. Posle 12 dana, uz pomoć mehanizacije, komšija i prijatelja, stoku su vratili u štalu.

"Najveće su muke to bile, to su bila goveda za primer, za njih živim, prvo njima, onda meni", kaže Cvetozar Galonić iz Miokusa.

"To i sada deluje gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemoguće, mnogima kada ispričamo ni sada ne mogu da poveruju, a i mi sami, dok smo dizali, valjda je bio adrenalin veliki, nismo bili svesni opasnosti koju to nosi, uvesti krave gore od 700 kilograma", kaže Miloš Galonić iz Miokusa.

U selu je polavljeno oko 80 odsto njiva i plastenika, a stradalo je i dosta sitne stoke.

"Nismo se nadali da će biti baš tako kao što je bilo, borili smo se koliko smo mogli da spasemo bilo šta", kaže Nadežda Galonić iz Miokusa.

Više od 30 kuća u Miokusu i dalje je poplavljeno.

"Cela silaža je otišla, sve je voda nosila, u kući se ne može nastaviti život bar naredna dva tri meseca. Auto mi je već 14 dana u vodi, jedva sam uspeo da pobegnem iz njega", kaže jedan meštanin.

Krizni štab obezbedio je stočnu hranu, a prioritet imaju poljoprivrednici iz poplavljenih mesta.

"Moramo pomagati do daljnjeg još 178 ljudi, u hrani za ljude i stoku", kaže dipl. inž. Miloje Dragojević.

Sve ekipe sutra će biti upućene u Miokus na ispumpavanje ustajale vode, i dezinfekciju objekata koji su bili poplavljeni.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.