Izvor: B92, 03.Nov.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U registru partija i BDZ

Beograd -- U registru partija uskoro i Bošnjačka demokratska zajednica koju podržava Moamer Zukorlić, a već se traže i koalicije.

Bošnjačka demokratska zajednica, za koju se veruje da je oruđe muftije Moamera Zukorlića, uskoro će biti upisana u registar političkih stranaka.

Silazak čelnog čoveka Islamske zajednice u Srbiji sa minareta među birače mogao bi da utiče ne samo na prekompoziciju političkih snaga u Raškoj oblasti, već i na buduće paktove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nivou Republike.

Zukorlić je nedavno jasno rekao da je spreman da podrži i neku srpsku stranku, koja će muslimanima garantovati ostvarivanje njihovih prava i sloboda. Ta poruka sandžačkog muftije samo je podgrejala višemesečne spekulacije da je već uspostavljeno tiho savezništvo između njega i LDP.

Ipak, obe strane zvanično tvrde da od političkog pakta nema ništa, braneći se da je on nemoguć između partije i verske organizacije.

"Strašna je greška ignorisanje muftije Zukorlića. Kao što želim da se dogovorim sa SPC o rešavanju nekih problema u društvu, tako želim dogovor i sa Islamskom zajednicom. Ova moja želja ne znači i stranačko partnerstvo, jer je ono nemoguće između partije i verske zajednice. Ali, bilo bi nam veoma važno kada bismo uspeli da napravimo one političke dogovore koji bi nam omogućili još veću podršku u Sandžaku za realizaciju politike na kojoj insistiramo", kaže Čedomir Jovanović za ”Novosti”.

Potrparol IZ u Srbiji Samir Tandir kaže za naš list da politički dogovori nisu opseg delovanja te institucije, ali dodaje.

"Podržaćemo svaku opciju koja Bošnjacima omogući normalan život i rastereti ih brutalne diskriminacije kojoj su sada izloženi. A, iskustvo nam govori da su oni koje smo mi podržali uvek u Sandžaku dobijali izbore", napominje on, ne otkrivajući da li je ta snaga upravo LDP.

Osim BDZ, čije se osnivanje očekuje, Zukorlić ima podršku Narodne partije Sandžaka, Narodnog pokreta Sandžaka, koji učestvuje u lokalnoj vlasti Sjenice, i DPS iz Priboja. Ove stranke su mu držale stranu prilikom izbora za Nacionalni savet Bošnjaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.