U rečniku neprihvatljivi izrazi: bolesnik, lopov, kriminalac ...

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2015, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U rečniku neprihvatljivi izrazi: bolesnik, lopov, kriminalac ...

Kolegijum Skupštine Srbije zadužio je danas Administrativni odbor da napravi rečnik izraza koji su neprimereni za skupštinsku debatu, a šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović, koji je to inicirao, naveo je da su to pre svega reči - bolesnik, lopov i kriminalac.

"Prava opozicije se drastično narušavaju, ne dozvoljava joj se da iskaže svoj politički stav u okviru teme i olako se izriču opomene članovima opozicije, pa sam molio da određeni izrazi, pre svega bolesnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << lopov i kriminalac, budu stavljeni van pravila skupštine, zato što niko od njih nije ni javni tužilac, ni sudija, a ni lekar koji može da deli dijagnoze", rekao je Stefanović novinarima.

On smatra da je predsednica parlamenta Maja Gojković "izbegla bilo kakvu svoju odgovornost" iz svojih ovlašćenja i to prenela na predsednika Adminstrativnog odbora Zorana Babića i taj odbor, koji su ga, kako je naglasio, i uputili na predsednicu parlamenta.

"Ja ću se sada rado obratiti Babiću sa molbom da ta tri izraza u parlamentarnom smislu kriminalizujemo, zato što je to potpuno neprimereno i to je ono što naprednjaci rade već drugi mesec - redovno nas etiketiraju takvim izrazima i mislim da je vreme da oni napuste narodnu skupštinu", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li tim izrazima treba dodati i ona koje opozicioni poslanici koriste u obraćanju poslanicima većine, kao što su ološ i đubre, šef demokrata u skupštini je odgovorio potvrdno.

"Nije u tome problem, već u tome što su neki poslanici opozicije za te izraze dobili tri opomene u šest sekundi, a nijedan poslanik SNS nije dobio ni blizu opomenu. Ne tražim oko za - oko zub za zub, već da se samo pravila ujednače", rekao je Stefanović i naglasio da mu nije jasno zašto se sve opet prebacuje na Babića i Administrativni odbor.

"U tom ping-pongu mi imamo svaki dan u skupštini prikaze zaista parlamentarnog horora", smatra šef poslaničke grupe DS.

Stefanović je naveo da se nudi da učestvuje u formiranju rečnika i da konkretne predloge, jer pored pomenuta tri ima i drugih, kao što je reč laž.

"Može da se kaže - gospodin Babić ne bi prepoznao laž ni na ulici da je sretne, može da se kaže - izbegavate ili ne govorite istinu, ali reč laž nije primerena. E to je ono što Babić, koji piše Kodeks ponašanja ne razume, da ako on taksativno ne nabroji izraze, sve je podložno manipulaciji i zloupotrebi od strane većine", rekao je Stefanvić.

On je dodao da, ukoliko sutra u skupštini bude rekao "(premijer Aleksandar) Vučić ne ispunjava predizborna obećanja", dobiće opomenu, jer će Babić smatrati da je to povreda dostojanstva skupštine.

"Da bi to izbegli, jedan od načina je da kroz institucije skupštinskog sistema taksativno predložimo izraze, kao što je to slučaj i u drugim evropskim parlamentima", zaključio je Stefanović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.