Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 16:13

U prvih pet meseci deficit republičke kase 236,4 mlrd. dinara

U prvih pet meseci deficit republičke kase 236,4 mlrd. dinara

U prvih pet meseci ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 236,4 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 455,8 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 692,3 milijardi dinara. Samo u maju deficit je iznosio 122,4 mlrd dinara, navodi se na sajtu resornog ministarstva.

U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 76 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 68,5 milijardi dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV u iznosu od 35,6 milijardi dinara i akciza u iznosu od 19,4 milijardi dinara.

Kako se navodi, neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 7,2 milijardi dinara, priliv donacija u maju iznosio je 0,3 milijarde dinara dok su rashodi izvršeni u iznosu od 198,5 milijardi dinara.

Rashodi za zaposlene u maju su iznosili 25,7 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 29 milijardi dinara.

kada je reč o subvencijama, one su iznosile 41,6 milijardi dinara, a ostali tekući rashodi 44,9 milijardi dinara s obzirom, kako se navodi, da je sa ovih rashodnih kategorija isplaćivana pomoć privrednicima i građanima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa.

Preliminarno, na nivou opšte države u periodu januar - maj, ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 235,6 milijardi dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 179 milijardi dinara.

Javni dug Srbije na kraju maja 57,2 odsto BDP-a

Javni dug Srbije iznosio je na kraju maja ove godine 26,79 milijardi evra, što čini 57,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na kraju aprila ove godine, javni dug je iznosio 24,55 milijardi evra, i imao je udeo u BDP-u od 52,4 procenta, što znači da je u maju nominalno porastao za oko 2,2 milijarde evra, a njegov udeo u bruto domaćem proizvodu je uvećan za 4,8 procenata.

Na kraju januara ove godine, javni dug je iznosio 24,20 milijardi evra, a na kraju decembra 2019. godine, 23,94 milijarde evra, što je činilo 52 odsto BDP-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.