U pripravnosti zbog opasnosti od požara

Izvor: RTS, 22.Jul.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pripravnosti zbog opasnosti od požara

Zbog visokih temperatura, oko 3.000 vatrogasaca u stanju pripravnosti. Sektor za vanredne situacije može da računa i na tri helikoptera MUP-a i tri helikoptera Ministarstva odbrane, koja po potrebi mogu da se uključe u akcije gašenja požara.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je Tanjugu da su svi pripadnici tog sektora, oko 3.000 vatrogasaca, spremni za gašenje požara i da su zbog visokih temperatura u stanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pripravnosti.

"Prema našim saznanjima, negde do 7. avgusta se očekuju ekstremno visoke temperature i ekstremno visok požarni indeks ugroženosti na teritoriji Srbije", rekao je pomoćnik ministra policije.

Marić je naveo da Sektor za vanredne situacije može da računa i na tri helikoptera MUP- a i tri helikoptera Ministarstva odbrane, koja po potrebi mogu da se uključe u akcije gašenja požara.

Kako navodi Marić, prošlogodišnji požari kod Bora pokazali su da može mnogo veća šteta da se izbegne kada se u startu angažuje veliki broj ljudi i tehnike, kao i da će narednih dana sa poljoprivrednom avijacijom biti definisani uslovi i način njihovog angažovanja u slučaju izbijanja požara.

"Plan je da ne dozvolimo nijednom požaru da se otme kontroli i da nijedna intervencija ne traje duže od 24 sata", istakao je Marić i dodao da Sektor za vanredne situacije od 2007. godine, kad su Srbiju zadesili katastrofalni požari, pokušava konstantno da poboljša tehničku opremljenost.

Zaštita od požara

Marić je najavio i da će u drugoj polovini septembra parlamentu biti prosleđeni predlozi zakona o vanrednim situacijama, o zaštiti od požara i o eksplozivim materijama.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije će, po usvajanju tih zakona, u roku od dva meseca preuzeti zaposlene iz Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane, odnosno 548 njih koji treba da uđu u sastav Sektora za vanredne situacije, zajedno sa pokretnom, nepokretnom imovinom, arhivom i materijalnim sredstvima.

"Realno je očekivati da se taj proces objedinjavanja službi okonča do Nove godine, kada ćemo u funkcionalnom i operativnom smislu ovde u sedištu sektora imati četiri uprave. Pored Uprave za preventivnu zaštitu i Uprave za vatrogasno spasilačke jedinice, biće i Uprava za upravljanje rizicima i Uprava za civilnu zaštitu", objasnio je Marić.

U okviru Uprave za upravljanje rizicima biće formiran centar koji će nastati na infrastrukturi sistema Centra za osmatranje i obaveštavanje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin pozvao je juče zemljoradnike da, zbog povišenog rizika od požara usled visokih temperatura, ne pale ostatke poljoprivrednih kultura posle radova.

Dragin je apelovao i na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi, jer velike vrućine pogoduju izbijanju i širenju šumskih požara, kao i da ukoliko uoče vatru, manji požar ili nekoga da pali vatru obaveste nadležne organe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.