U ponudi i šupe i rupe

Izvor: Politika, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponudi i šupe i rupe

Vlasnici pokušavaju da izdaju sve i svašta, ali u agencijama savetuju oprez

Oni koji dolaze iz unutrašnjosti u Beograd najradije biraju stan u centru. Kao razlog navode da je sve blizu i da ne moraju da koriste prevoz jer ionako ne poznaju saobraćajne linije. Za odgovarajući prostor spremni su da izdvoje i veću sumu novca, ali se, nažalost, dešava da im se, praktično, nudi nešto što i nije za stanovanje. Obično su u pitanju "preuređene" ili samo okrečene šupe, vešernice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili prostorije pune vlage, u suterenu. U agenciji za izdavanje nekretnina Bogić rent upozoravaju da treba sve proveriti.
– Dešava se da zakupodavci obmanjuju, navodno izdaju odlično sređene i dobro nameštene stanove, a kad se dođe na lice mesta i utvrdi pravo stanje, najčešće se odustaje od posla. Praktično, izdaje se sve i svašta. Gospodin vlasnik, naravno, misli da je u pravu, ali ozbiljna agencija mora da vodi računa o svemu. Naš posao nije lak ni prijatan. Treba biti stručan, vešt i veoma oprezan. Ima i prevaranata koji izdaju po nekoliko stanova, a uopšte nisu vlasnici. Zato obavezno proveravamo da li je lice koje izdaje stan i njegov vlasnik. Ukoliko utvrdimo da nije, od posla nema ništa. Nama je bitno da radimo po preporuci, a ne da izdamo jedan stan i nestanemo, kao što zna da se dešava u praksi – kaže Mirjana Bogić, menadžer agencije.

Zakupodavci, svesni da većina zakupaca traži stanove manje kvadrature, često u samom centru, u dvorištima, preuređuju ili doziđuju šupe u koje jedva stane krevet, sto, šporet i frižider i kasnije izdaju.

– Dešava se svašta. Agencije i postoje da provere pravo stanje i da ne obmanjuju zakupca. Svako ko se ozbiljno bavi ovim poslom, zna kakvi se stanovi izdaju. Naravno da će onaj ko želi da stanuje, na primer, u Dobračinoj, a nema dovoljno novca da plati komforan stan u zgradi, prihvatiti neku preuređenu prostoriju ili staru kućicu u dvorištu. Ako to zakupcu odgovara, nemamo ništa protiv. To je zakon ponude i tražnje – ističe Petar Milojković, suvlasnik agencije Terazije.

Da je nepostojanje zakona kojim bi se na pravi način regulisalo izdavanje nekretnina jedini i najveći problem, ukazuju u agenciji EKS (skraćenica od Evropska kultura stanovanja):

– U ponudi su i šupe i rupe. Međutim, na osnovu stručnosti i iskustva, već pri prvom razgovoru u 90 posto slučajeva možemo pravilno da ocenimo kakav se stan izdaje. Obilazimo grad, znamo situaciju. Istina, ne možemo da stignemo da pogledamo baš sve stanove. U slučajevima kada je zakupac spreman dosta da plati da bi došao do kvalitetnog stana, obično traži i fotografije. Svi bi želeli da stanuju u centru. Da je ponuda u Knez-Mihailovoj i 20 puta veća, opet bi bila nedovoljna za sve koji bi želeli u njoj da stanuju. Problem je što ne postoji zakon koji bi regulisao izdavanje nekretnina. Tako se, na primer, dešava da se jedan stan nalazi u ponudi pet agencija, i to uvek sa različitom cenom! Zakupodavci su često nerealni i preteruju. Obično misle da će se stan najbrže izdati ukoliko je cena visoka. Jednom se desilo da nam je ponuđen "luksuzan" stan na Dedinju. Poverovali smo starijoj gospođi na reč i prevarili se. Odveli smo, čak, Francuze koji su bili zainteresovani za iznajmljivanje i kada smo se našli pred vratima uverili smo se da ništa od onoga što je gospođa rekla nije tačno. Ne treba da napominjem koliko nam je bilo neprijatno. Problem su i agencije koje rade po sistemu članarine, a ne po sistemu realizacije. Putem članarine one obmanjuju zakupce i obećavaju da će im naći odlične stanove za malo novca, što je nemoguće – kaže Ema Orlić, vlasnica agencije.

I zaposleni u agenciji Lider-rent kažu da imaju raznovrsna iskustva sa zakupodavcima, ali da se, ipak, na kraju nađe najbolje rešenje:

– Vlasnici stanova obično prikrivaju kvadraturu. Na primer, kažu da izdaju jednoiposoban, a ispostavi se da je u pitanju jednosoban stan. Dešava se da zbog terase znatno povećaju broj kvadrata. Nekad kažu da je stan odlično namešten, a nije istina. Nije bilo slučajeva da se za izdavanje ponudi neka nehigijenska, vlažna prostorija. Naravno, tako nešto ne bismo ni pristali da izdajemo. Uvek se trudimo da na kraju zadovoljimo obe strane, i zakupodavca i zakupca.

Dakle, ako tražite stan, a želite da izbegnete neprijatna iznenađenja, posao prepustite ozbiljnoj agenciji. Uštedećete vreme i novac, a naći ćete ono što vam odgovara.

Slađana Raner

[objavljeno: 11.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.