U ponedeljak komemoracija povodom smrti Vojina Dimitrijevića

Izvor: Blic, 06.Okt.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponedeljak komemoracija povodom smrti Vojina Dimitrijevića

Beogradski centar za ljudska prava saopštio je da će komemorativni skup povodom smrti Vojina Dimitrijevića biti održan u ponedeljak, 8. oktobra, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Kako je navedeno, kremacija će se održati u utorak, 9. oktobra, na Novom groblju u Beogradu.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava preminuo je juče u 81. godini, a njegove kolege, saradnici, stručnjaci i političari ocenjuju da je njegovom smrću Srbija izbubila velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << borca za građansko društvo, ljudska prava i pravnu državu.

Dimitrijević je rođen 1932. godine u Rijeci, diplomirao i doktorirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, na kojem je do 1998. godine bio redovni profesor.

Bio je počasni doktor nekoliko univerziteta u svetu i gostujući profesor na Univerzitetu Virdžinija u Sjedinjenim Američkim Državama i univerzitetima u Oslu (Norveška) i Lundu (Švedska), kao i Univerziteta Mek Gil u Montrealu i Univerziteta Kent (Kenterberi). Nosilac je ordena Legije časti.

Od 1995. godine bio je direktor Beogradskog centra za ljudska prava. Od 2000. godine bio je član Venecijanske komisije Saveta Evrope za demokratiju putem prava, a 2001. godine imenovan je za sudiju ad hok Međunarodnog suda pravde.

Bio je član Stalnog arbitražnog suda u Hagu, predsednik Jugoslovenskog udruženja za međunarodno pravo, predsednik Saveta Instituta za međunarodnu politiku i privredu i predsednik Upravnog odbora Jugoslovenske kinoteke. Od 2003. godine bio je član Saveta za borbu protiv korupcije.

Jedan je od osnivača Foruma za međunarodne odnose, a član Srpskog PEN Centra bio je od 1986. godine. Bio je član i potpredsednik Komiteteta UN za ljudska prava od 1982. do 1994. godine.

Osnovao je Balkanski politički klub, a radio je i kao komesar Međunarodne komisije pravnika. Objavio je stotine radova u renomiranim stranim i domaćim časopisima i izdavačkim kućama "Međunarodno pravo i ljudska prava", "Međunarodni odnosi", "Terorizam", "Strahovlada", "Silaženje s uma".

Povezane vesti: Preminuo Vojin Dimitrijević Preminuo Srđan Radulović, urednik "Blica" i NIN-a, komemoracija danas u Ringier Axel Springeru Porodica rukometaša Čuture se sa urnom vraća u Srbiju Sahranjen akademik Čedomir Popov Preminuo Stjepan Gredelj

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Sahrana Dimitrijevića u utorak u Beogradu

Izvor: NaDlanu.com, 06.Okt.2012

BEOGRAD, 6. oktobra 2012. (Beta) - Kremacija profesora Vojina Dimitrijevića biće održana u utorak, 9. oktobra, na Novom groblju u Beogradu, saopšteno je iz Beogradskog centra za ljudska prava... BEOGRAD, 6. oktobra 2012. (Beta) - Kremacija profesora Vojina Dimitrijevića biće održana u utorak,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.