Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak u Pionirskom parku skup Odgovor građana na nasilje

Skup "Odgovor građana na nasilje", povodom neodržavanja Povorke ponosa, napada na strane državljane i pretnji nasiljem, biće održan u petak, 2. oktobra, dan koji su Ujedinjene nacije proglasile Međunarodnim danom protiv nasilja, saopštili su danas organizatori.



"Pozvaćemo vlast Srbije da odlučno primeni zakon i garantuje slobodu svakom građaninu i iskazaćemo solidarnost sa svima koji su bili žrtve nasilja ili koji nisu u stanju da uživaju ljudska prava zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pretnji", navodi se u saopštenju.

Na skupu će, između ostalih, govoriti, Branko Cvejić, Ružica Đinđić, Gorčin Stojanović, Srđan Dragojević, Želimir Žilnik, Lena Bogdanović, Tanja Vojtehovski, Biljana Cincarević, Kokan Mladenović, Srbijanka Turajlić, Ivan Tasovac, Jelena Đokić i Zoran Kesić.

Sa skupa će biti poručeno da nasilje nije prihvatljivo u Srbiji i da ljudska prava ne smeju biti ograničavana zbog pretnji nasiljem.

"Više od nedelju dana od zabrane Povorke ponosa u Beogradu i napada na državljane Fancuske, Grčke, Australije i Libije, država nije odlučno reagovala i pored svih obećanja. Oni koji prete i vrše nasilje su se suočili samo sa prekršajnim prijavama ili kaznama zbog neposedovanja lične karte i održavanja zabranjenog skupa", piše u saopštenju.

Ističe se da niko nije procesuiran zbog pretnji manjinskim grupama, većina napadača na strane držaljane nije uhapšena, a govor mržnje i dalje je prisutan.

"Najave zabrane organizacija Obraz i SNP 1389 nisu dovoljne i građani sa pravom očekuju da država jasno reaguje na svaki akt nasilja, ma prema kome on bio usmeren", navodi se u saopštenju.

Skup će biti održan u Pionirskom parku u 16 sati, a moto skupa je "Protiv nasilja: Za pravnu i efikasnu državu!"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.