U parlament ulazi upola manje stranaka nego 2012.

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U parlament ulazi upola manje stranaka nego 2012.

Beograd - U novi saziv Skupštine Srbije ući će 23 stranke i organizacije koje su u izbornoj trci učestvovale na sedam lista, što je skoro za polovinu manje u odnosu na broj stranaka koje su činile najviše zakonodavno telo u mandatu na isteku.

Bez DSS URS i LDP

Dok je građane Srbije od 2012. godine pa do izbora 16. marta predstavljalo čak 45 stranaka, što je bio rekordan broj, u novom sazivu interese građana zastupaće daleko manji broj, a u skupštinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << klupama posle dugo vremena neće sedeti predstavnici DSS, URS i LDP, ali ni radikali, koji ni ovog puta nisu uspeli da pređu cenzus.

Iako će Republička izborna komisija konačne rezultate izbora proglasiti pošto budu sprovedeni ponovljeni izbori na jednom biračkom mestu u Novom Pazaru, sigurno je da u parlament ulaze Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista, koji su činili listu "Budućnost u koju verujemo", kao i Socijalisticka partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija.

Mesto u skupštinskim klupama "rezervisala" je i DS, kao i njeni koalicioni partneri - Nova stranka, Demokratska zajednica Hrvata u Vojvodini, Bogata Srbija i sindikat "Sloga".

Pored Nove demokratske stranke Borisa Tadića mesto u parlamentu su "bukirale" i stranke sa te liste - Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Srbiju, Zeleni, Zajedno za Vojvodinu i Demokratska levica Roma i VMDK.

U republički parlament ulaze i tri manjinske liste - Savez vojvođanskih Mađara, SDA Sulejmana Ugljanina i Partija za demokratsko delovanje Rize Halimija.

Međutim, osim po broju stranaka novi saziv parlamenta u mnogome će se razlikovati i po sastavu poslanika koji će sada učestvovati u parlamentarnoj borbi, budući da su mnogi dugogodišnji parlamentarci ovog puta ostali "ispod crte".

Nova lica među naprednjacima

Najviše promena u sastav parlamenta uneće SNS i lista koju je okupila, a koja je dobila 158 mandata, dok je u prošlom sazivu imala 72 - pa će boje te stranke pored poznatih lica iz prošlog saziva braniti i 86 novih predstavnika.

Tako će se u prvo vreme u Skupštini Srbije naći Aleksandar Vučić koji je prvi na listi, Nebojša Stefanović, Jadranka Joksimović, Goran Knežević, Radomir Nikolić....

Takođe, treba imati u vidu da će mnogi naprednjaci nakon konstituisanja Skupštine Srbije kasnije preći u izvršnu vlast, a da će umesto njih priliku da udju u parlament dobiti i oni koji su trenutno ispod crte.

Značajnih promena biće i u poslaničkom klubu demokrata koji će sada imati 19 članova, dok su u dosadašnjem sazivu imali 43.

Poznati među demokratama "ispod crte"

Stavove demokrata braniće Dragan Đilas, Bojan Pajtić, Nataša Vučković, Dragoljub Mićunović, Miodrag Stojković, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Zoran Živkovic, Aida Ćorović, Borislav Stefanović, Goran Ćirić, Dejan Nikolić, Balša Božović, Vladimir Pavićević...

Odmah iza crte, ali ne bez mogućnosti da uđe u najviše zakonodavno telo je Zaharije Trnavčević, koji je i u prethodnom sazivu bio najstariji poslanik.

Međutim, u skupštinskim klupama u naredne četiri godine nećemo viđati Nadu Kolundžiju, Dušana Milisavljevića, Ivana Jovanovića, Goricu Mojević, Maju Videnović, ali ni Srđana Milivojevića, koji će ostati upamćen, između ostalog, i po tome što je često nosio Poslovnik o radu parlamenta i knjige iz skupštinske biblioteke i citirao ih poslanicima.

Promene i među socijalistima

Promena će biti i u redovima socijalista, iako će koalicija SPS-PUPS-JS i ovog puta imati 44 predstavnika.

U parlament po konstituisanju ulazi lider socijalista Ivica Dačić, Milan Krkobabić, Slavica Đukić - Dejanović, Dragan Marković, Dijana Vukomanović, Konstantin Arsenović, Žarko Obradović, Mira Petrović, Aleksandar Antić, Milutin Mrkonjić...

Ukoliko socijalisti ne budu deo nove vlade i ne bude pomeranja na listi izvan parlamenta će ostati Dejan Radenković, Neđo Jovanović, Nenad Boravčanin, Zoran Kasalović, Zoran Andjelković, Periša Simonović....

NDS - novi poslanički klub

Novina ovog saziva biće klub NDS, koji će imati 18 članova iako mnogi medju njima ipak ne ulaze prvi put u skupštinu, budući da su u proteklom sazivu bili na klupi demokrata.

Prvi na listi te stranke je Miodrag Rakić, bivši šef Tadićevog kabineta i bivši predsednik Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a u parlament ulaze i Nenad Čanak, Janko Veselinović, Dušan Petrović, Marko Djurišić, Snežana Malović, Aleksandar Senić, Bojan Kostreš, Ivan Karić, Goran Bogdanović...

Za sada prvi "ispod crte" ostao je Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde u vreme vlade DS, potom Konstantin Samofalov, Nenad Konstantinović, Srđan Miković....

Tri manjinske liste

U parlament su ušle i tri manjinske stranke - SVM sa šest mandata, SAD Sandžaka sa tri i Partija za demokratsko delovanje Riza Haljimi sa dva mandata.

SVM će zastupati isti poslanici kao i u prošlom sazivu i to Balint Pastor, Laslo Varga, Elvira Kovač, Arpad Fremond, Zoltan Pek, a nova u parlamentu će biti Anamarija Viček.

U parlament ulazi i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, Enis Imamović i Sabina Dazdarević, a ispred Partije za demokratsko delovanje pored Rize Halimija i Šaip Kamberi.

Rok za konstituisanje Skupštine Srbije je mesec dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a Republička izborna komisija konačne rezultate bi trebalo da proglasi 27. marta, nakon ponavljanja izbora na biračkom mestu u Novom Pazaru.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U parlament ulazi upola manje stranaka nego 2012.

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2014

U novi saziv Skupštine Srbije ući će 23 stranke i organizacije koje su u izbornoj trci učestvovale na sedam lista, što je skoro za polovinu manje u odnosu na broj stranaka koje su činile najviše zakonodavno telo u mandatu na isteku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.