U opasnosti su; Izdato narandžasto upozorenje zbog vulkana

Izvor: B92, 24.Sep.2023, 23:27

U opasnosti su; Izdato narandžasto upozorenje zbog vulkana

Čileanska Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo Sernageomin podigla je danas nivo upozorenja za vulkan Viljarika sa žutog u narandžasto.

Radikalna mera je doneta zbog povećanja vulkanske aktivnosti i seizmičnosti na području masiva koje predstavljaju rizik za zajednicu i podrazumeva evakuaciju ljudi, navodi se u saopštenju Sernageomina, prenosi portal "La Hora".

Perimetar evakuacije biće proširen sa 500 metara na osam kilometara i biće naređeno povlačenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 25 porodica koje su u opasnosti, dodaje se.

Jedan od najaktivnijih vulkana u Južnoj Americi, Viljarika ima otvoreni krater širok 200 metara i poslednji put je eruptirao 2015. godine, što je izazvalo masovnu evakuaciju, ali na kraju nije bilo povređenih.

Narandžasto upozorenje znači da postoji veća verovatnoća da će se erupcija dogoditi u narednim danima ili nedeljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NOĆAS JE BILO KRITIČNO: Prvi snimci čuvenog vulkana najavljuju katastrofu, naređena OPŠTA EVAKUACIJA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Sep.2023, 18:11

Može da eruptira svakog trenutka...Nakon što je u toku jučerašnjeg dana čileanska Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo podigla nivo upozorenja za vulkan Viljarika sa žutog u narandžasto tokom cele protekle noći situacija je bila na korak od katastrofe...Inače, narandžasto upozorenje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.