U narednih pet godina milijardu evra vratiti u legalne tokove

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U narednih pet godina milijardu evra vratiti u legalne tokove

Ključne mere koje privreda očekuje od države je poboljšan rad inspekcijskih službi, bolja koordinacija, otklanjanje parafiskalnih nameta i bolji rad tužilaštva

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave predstavljeno je novo NALED-ovo istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sproveo Ipsos stratedžik marketing, kao i prvih analiza Poreske uprave o efektima kampanje i nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" na budžetske prilive od PDV-a i poresku disciplinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Srbiji. Govorili su direktorka Poreske uprave Dragana Marković, ministarka državne uprave Ana Brnabić, menadžer za saradnju sa državnim organima kompanije BRITISH AMERICAN TOBACCO Dragan Penezić i istraživač Ipsos stratedžik marketinga Vojislav Mihailović.

VUČIĆ NAJAVIO SUSRET SA PUTINOM: Evo o čemu će razgovarati

Menadžer za saradnju sa Vladom Srbije iz kompanije "British American Tobacco" i član Saveza za fer konkurenciju NALED-a Dragan Penezić rekao je da je plan da u narednih pet godina milijardu evra bude vraćeno u legalne tokove, a da se procenat udela sive ekonomije u BDP smanji sa 30 na 26 odsto.

- - rekao je on.

Istakao je i da je vrlo važno sprečavanje šverca akciznih proizvoda, koje učestvuju u budžetu sa 30 odsto, dok duvanska industrija učestvuje kroz akcize sa 13 odsto.

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković izjavila je danas da je ukupan promet evidentiran preko fiskalnih kasa u januaru ove godine bio 160 milijardi dinara, što je za 5,2 odsto, odnosno za osam milijardi dinara više nego u istom mesecu prošle godine.

Ona je na konferenciji za novinare o prvim efektima nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", koja je počela u januaru ove godine, rekla je da je najveće povećanje prometa bilo kod malih obveznika za 28,78 odsto, što je, kako ocenjuje, pravi pokazatelj uspešnosti kampanje i nagradne igre.

Do kraja marta gotovo 40 odsto građana Srbije uzeće učešće u fiskalnoj nagradnoj igri, izjavila je danas ministarka Ana Brnabić i dodala da je, u direktnoj vezi sa tom igrom, u trgovini na malo i uslugama oko popravke motornih vozila promet povećan za čak 83,5 odsto. Istraživanje o stavovima gradjana o sivoj ekonomiji pokazuje da gradjani pod tim podrazumevaju rad na crno, utaju poreza ili prodaju robe na crno, ali da svaki deseti ne zna šta je siva ekonomija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.