U napadu američke letelice 12 mrtvih

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadu američke letelice 12 mrtvih

U napadu bespilotne letelice SAD u plemenskoj oblasti Orakzaj u Pakistanu najmanje 12 poginulih. Američki odgovor na napad na centar za obuku policajaca u Lahoreu, za koji su odgovornost preuzeli pakistanski talibani.

Najmanje 12 ljudi poginulo je u napadu američke bespilotne letelice u plemenskoj oblasti Orakzaj, na severozapadu Pakistana, nastanjenoj pretežno Paštunima.

To je prvi napad ove vrste u tom području, koje je relativno blizu granice sa Avganistanom, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preneo je Rojters.

Američka akcija je izvedena dan pošto je vođa pakistanskih talibana, Bajtulah Mehsud, saopštio da je njegova grupa odgovorna za napad na centar za obuku policajaca u Lahoreu, koji je, kako je rekao, bio odmazda za napade američkih bespilotnih letelica.

Meštani sela Hadizaj rekli su da je projektil pogodio štab talibana i ubio 12 ljudi. Predstavnik pakistanskih snaga bezbednosti, koji nije želeo da bude imenovan, potvrdio je broj mrtvih i dodao da je ranjeno 13 ljudi.

SAD, frustrirane zbog sve žešće pobune u Avganistanu, koju podržavaju neke grupe s bazom u Pakistanu, pojačale su prošle godine napade bespilotnim letelicama.

Islamabad protestuje zbog tih napada, tvrdeći da su kontraproduktivni jer se mnogi stanovnici, ogorčeni zbog civilnih žrtava, priključuju ekstremistima.

Vašington tvrdi da u Avganistanu nije moguće ostvariti uspeh dok ne budu uništene ekstremističke enklave na severozapadu Pakistana, gde se obučavaju talibanski pobunjenici, a Al Kaida planira napade.

Od početka prošle godine, u više od 30 američkih vazdušnih napada ubijeno je oko 300 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.