U martu proširenje Sporazuma o srpsko-ruskoj slobodnoj trgovini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U martu proširenje Sporazuma o srpsko-ruskoj slobodnoj trgovini

BAČKA PALANKA - Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će u martu stupiti na snagu prošireni Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije. On je prilikom posete fabrici Sintelon u Bačkoj Palanci izrazio uverenje da će spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje zahvaljujući tome biti značajno uvećana.

Strateški cilj Vlade Srbije jeste da u narednim godinama spoljnotrgovinska razmena sa Rusijom bude "udvostručena", istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Dačić.

Izrazio je uverenje da će uskoro dodatno biti proširena lista proizvoda koji će biti obuhvaćeni režimom slobodne trgovine.

Veliki efekti

Dodao je da Srbija očekuje velike efekte od realizacije energetskog sporazuma sa Rusijom, kroz privatizaciju Naftne industrije Srbije, izgradnju gasovoda i rekonstrukciju skladišta prirodnog gasa u Banatskom Dvoru.

"Taj sporazum će doprineti energetskoj stabilnosti ovog dela sveta. Nedavna gasna kriza između Rusije i Ukrajine pokazala je svu neophodnost izgradnje gasovoda Južni tok", kazao je Dačić.

Ocenio je da će energetski sporazum doprineti i lakšem prevazilaženju posledica svetske ekonomske krize.

Prema njegovim rečima, može se očekivati saradnja Rusije i Srbije i u oblasti proizvodnje električne energije, kroz oslanjanje na gas, kao i saradnja oko rekonstrukcije hidroelektrane Đerdap i oko izgradnje beogradskog metroa.

On je pozdravio nameru Sintelona da u Rusiju, gde već ima fabriku, investira više od 300 miliona evra i izrazio uverenje da svetska ekonomska kriza neće uticati na ta ulaganja.

Dačić je i kopredsednik Mešovitog srpsko-ruskog ekonomsko-političkog komiteta zajedno sa ruskim kolegom Sergejom Šojguom. Najavio je da će sednica tog komiteta ove godine biti održana u Srbiji.

Ambasador Konuzin: Sintelon velika firma

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da je Sintelon velika firma, čiji proizvodi predstavljaju značajn deo srpskog izvoza na rusko tržište. On je rekao da je Sintelon i jedan od retkih srpskih investitora u Rusiji.

Konuzin se založio za osnivanje mešovitih malih i srednjih rusko-srpskih preduzeća i pozvao Poslovni rusko-srpski savet, čiji su predstavnici prisustovali današnjem sastanku, da što pre sa reči pređe na dela, kako bi se dodatno uvećao nivo spoljnotrgovinske razmene između dve zemlje.

Najavio je da će se drugo zasedanje tog Poslovnog saveta održati "u najskorije vreme" u Moskvi.

Generalni direktor Sintelona Nikola Pavičić rekao je da ta kompanija već 35 godina sarađuje s Rusijom i da veći deo biznisa pravi upravo u toj zemlji.

On je podsetio da je Sintelon deo multinacionalne kompanije Tarket i samim tim je prisutan i na drugim tržištima u svetu.

Pavičić je ocenio da bi u narednim godinama trebalo osnovati "nekoliko stotina" mešovitih rusko-srpskih preduzeća, koja će proizvoditi finalnu robu na osnovu najnaprednijih tehnologija.

"Ni Srbija ni Rusija nemaju razvijenu proizvodnju finalne robe, zbog čega uvoze velike količine tih proizvoda a izvoze jako malo. Zato su nam potrebna zajednička preduzeća, ali je pitanje kako to realizovati", kazao je Pavičić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od marta proširen trgovinski ugovor sa Rusima

Izvor: Mondo, 05.Feb.2009

Zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da će u martu stupiti na snagu prošireni Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Nastavak na Mondo...

Od marta na snazi prošireni sporazum Srbije i Rusije

Izvor: 24sata, 05.Feb.2009

On je prilikom posete fabrici Sintelon u Bačkoj Palanci izrazio uverenje da će spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje zahvaljujući tome biti značajno uvećana.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.