U jezeru i kosti Srba

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U jezeru i kosti Srba

DNK analizom skeletnih ostataka pronađenih prošle godine u koritu jezera Perućac kod Bajine Bašte identifikovani su i ostaci dve osobe srpske nacionalnosti ubijene u Goraždu 1992. godine, čime su samo povređene tvrdnje goraždanskih Srba da su u tom gradu početkom i tokom rata Bošnjaci počinili brojne zločine nad Srbima.

Da jezero Perućac nije samo bošnjačka grobnica, kako se godinama govori i piše u Sarajevu, direktno je potvrdio i član Kolegijuma Instituta za nestala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << lica BiH, Amor Mašović.

On je banjalučkom listu "Fokus" rekao da je jedan od ubijenih Tioslav Radović rođen u Jablanici. On je identifikovan i sahranjen, a za drugu osobu srpske nacionalnosti nisu još kompletirani skeletni ostaci i zbog toga se njegov identitet još ne može otkriti.

- U Perućcu je pronađeno ukupno 412 nekompletirnih skeletnih ostataka, što ne znači da je reč o tolikom broju nestalih, jer su skeletni ostaci jednog osobe pronađeni na raznim lokacijama jezera. Institut trenutno raspolaže sa 99 imena, a laboratorija Međunarodne komisije za nestala lica još su u fazi provere za 30 imena - rekao je Mašović, ističući da za Institut nije prioritet nacionalna pripadnost pronađenih lica.

Miroslav Čarapić, predsednik porodica netalih civila iz Goražda kaže da je priznanje iz Instituta od velike važnosti za sve one koji su godinama bezuspešno dokazivali da su u Goraždu počinjeni zločini nad Srbima.

Predsednik udruženja logoraša iz Višegrada, Dragiša Andrić kaže da je među ubijenim Srbima u Goraždu znatan broj bio prethodno zatvaran i mučen u logorima u Mujkića Polju, štampariji u Vitkovićima i goraždanskom zatvoru.

- Jedno sam siguran, DNK nalazima, kojima su pronađeni posmrtni ostaci goraždanskih Srba, odškrinuta je Pandorina kutija ratnih zločina nad Srbima iz Goražda koje su počinili pripadnici regularne bošnjačke armije i policije! - smatra Andrić.

- Svi naši podaci govore da su tokom rata pripadnici bošnjačke vojske i policije ubili i bacili u Drinu oko 250 Srba, a među njima naviše civila. Zbog svega toga mi čvrsto verujemo da se među skeletnim ostacima pronađenim u jezeru Perućac nalazi još veliki broj Srba ubijenih u Goraždu - kaže Čarapić.

Njegov kolega Ratko Maunaga iz Višegrada kaže da će zbog sumnje u dosadašnji

tok identifikacije žrtava tražiti kompletnu reviziju svih dosadašnjih istraživanja. Kao dokaz svoje sumnje u "celu bošnjaču priču o žrtvama", Maunaga postavlja pitanje zašto se na bošnjačkom groblju u Višegradu nalazi 40 humki sa tablama na kojima piše "NN".

Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica RS kaže da je zbog pasivnog odnosa pojedinih institucija Srpske u proteklom periodu bilo dosta propusta u radu Instituta za nestala lica BiH.

- Institut je u proteklom periodu radio na identifikaciji bošnjačkih žrtava, a niko iz RS ništa nije radio kakao bi bile pronađene žrtve iz reda srpskog naroda. Nadam se da će sve to popraviti imenovanjem Milutina Mašića za novog člana Kolegijuma Instituta - kaže Krčmar.

Ti posmrtni ostaci su sahranjeni na ovo groblje pre nego što je otpočeo proces uzimanja uzoraka za DNK analizu. Zbog toga se pitamo što se ti ostaci ne prebace u neki od instituta kako bi se DNK analizom utvrdio identitet sahranjenih - kaže Maunaga. 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.